Κόσμος

Και «Italexit» στον ορίζοντα;

Μια βδομάδα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ιταλία, η κατάσταση χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και αβεβαιότητα. Τα νεότερα:

Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός κ. Ματέο Ρέντσι, υπέρμαχος του «ναι», είπε ότι αν χάσει θα παραιτηθεί και τότε «ο (Σ.Σ. δεξιός) κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν χρειαστεί να συνεργαστεί μαζί μου για νέες θεσμικές αλλαγές, αλλά θα πρέπει να πετύχει συμφωνία με τον (Σ.Σ. λαϊκιστή) κ. Μπέπε Γκρίλο». Κι αν μας διαδεχτεί τεχνοκρατική κυβέρνηση, θα μπουν νέοι φόροι.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν προβάδισμα του «όχι». Πολλοί σχολιαστές, όμως, επιμένουν ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει να διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην βουλή και στην γερουσία, ο Ματέο Ρέντσι θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι έχει αναλάβει ένα θεσμικό καθήκον και κατά συνέπεια θα πρέπει να συνεχίσει να κυβερνά την Ιταλία.

Αν επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα είναι πολύ πιθανές οι πρόωρες εκλογές και η νίκη του κινήματος «Πέντε Αστέρων» του κ. Γκρίλο, κάτι που μακροπρόθεσμα ίσως φέρει και «Iitalexit» από το ευρώ.  Πολλοί Ιταλοί, ενόψει της νίκης του «όχι», αδειάζουν τους λογαριασμούς τους στις τράπεζες και αγοράζουν χρυσό στην Ελβετία, λέει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό «WirtschaftWoche».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...