Κοινωνία

Κάθε χρόνο και μεγαλύτερο το «τσεκούρι» στο εφάπαξ (πίνακας)

Μειωμένο θα είναι «εις το διηνεκές» το εφάπαξ του Δημοσίου καθώς κάθε χρόνο οι δικαιούχοι θα εισπράττουν ολοένα και λιγότερα ποσά.

Οι πληρωμές μένουν πίσω και πλέον το βοήθημα θα καταβάλλεται σε τόσους δικαιούχους όσους αντέχουν τα ταμεία, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος.

Συγκεκριμένα, ενώ το μέσο εφάπαξ ήταν 40.016 ευρώ το 2009, τον Αύγουστο του 2013 μειώθηκε στις 26.112 και όσοι αποχωρήσουν στο τέλος του έτους με 20 έως 35 χρόνια θα εισπράξουν κατά μέσο όρο 20.870 ευρώ. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια το μέσο ποσό πέφτει πιο κάτω και διαμορφώνεται στα 19.625 ευρώ.

Και τα πράγματα θα γίνονται ολοένα και χειρότερα καθώς με το νόμο Κατρούγκαλου διατηρείται η ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών μόνο για τα έτη εισφορών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι μέχρι το τέλος του 2013. Για το χρόνο ασφάλισης όμως από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και μετά η σχέση αυτή καταργήθηκε και οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν ένα τμήμα εφάπαξ για τα έτη έως το 2013 ενώ για το χρόνο ασφάλισης από την αρχή του 2014 και εφεξής θα τους επιστρέφονται οι εισφορές που πλήρωσαν αντί για εφάπαξ.

Η επιστροφή αυτή, δε, θα είναι άτοκη και με ρήτρα επάρκειας των ετήσιων αποθεματικών, που σημαίνει ότι θα πληρώνονται τόσα εφάπαξ όσα αντέχουν να δίνουν τα Ταμεία με βάση τις εισφορές που συγκεντρώνουν από τους ασφαλισμένους.

Δείτε πίνακα με την πορεία του εφάπαξ στο Δημόσιο:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...