Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ρωσικό ανεφοδιαστικό πλοίο στη Κύπρο μαζί με αντιτορπιλικό - Οργή ΝΑΤΟ και ΕΕ - «Δεν παραβιάσαμε τις κυρώσεις" λέει η Μόσχα (εικόνες)

Στο στόχαστρο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ βρίσκεται η Κύπρος καθώς εντοπίστηκε το ανεφοδιαστικό "Osipov" της ομάδας μάχης του ρωσικού αεροπλανοφόρου "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ" ενώ στις 17 Νοεμβρίου βρισκόταν στο νησί και το αντιτορπιλικό κλάσης κλάσης Udaloy «Vice Admiral Kulakov». 

"Κανένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο δεν παραβίασε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας με την παροχή καυσίμων στις ρωσικές δυνάμεις της Ρωσίας", δήλωσε διπλωματική πηγή στην Αθήνα, σχολιάζοντας τη δημοσίευση του  διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Χθες , αναφέρθηκε ότι ρωσικά δεξαμενόπλοια παραβίαζαν συστηματικά κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από την ΕΕ στην Συρία , με το ελλιμενισμό τους και την προμήθεια  καυσίμων από ελληνικά λιμάνια, με προορισμό  την Συρία για τον εφοδιασμό της ρωσικής αεροπορίας .

«Πρώτον, τυχόν κυρώσεις που λαμβάνονται σε καταστρατήγηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι παράνομες και οι κυρώσεις αυτές (κατά της Συρίας) δεν θα μπορούσαν να εγκριθούν  από το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ»,  δήλωσε η πηγή στο RIA Novosti.

«Μιλάμε για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας,  που αφορούν την παροχή σε ρωσικά δεξαμενόπλοια καυσίμων για τις ανάγκες της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας στην Συρία. Δεν υπάρχει επίσημο εμπάργκο , αλλά τις  κυρώσεις  κανείς δεν τις  «έσπασε». Επίσης κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στην Ρωσία την προμήθεια καυσίμων στα στρατεύματά της,»συνέχισε η  πηγή.

Όπως σημειώνεται από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο άμυνας δια μέσω του εκπροσώπου του  υποστράτηγου Igor  Konashenkov : " η Ρωσία δεν είναι μέλος της ΕΕ, και είναι μία από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, έτσι ώστε δεν υπάρχει λόγος για καμία έλλειψη  καυσίμων στα ρωσικά αεροσκάφη στην Συρία, ειδικά για αυτά που επιχειρούν  για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας».

Η είδηση του  Reuters ανέφερε ότι  τα ρωσικά  δεξαμενόπλοια "Yaz" και "Mukhalatka", τα οποία έπλεαν σε  χωρικά ύδατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λιμένες Ελλάδας και Κύπρου , παραβίασαν τις κυρώσεις  της ΕΕ κατά της Συρίας .

Σύμφωνα με τον διεθνή κώδικα πλοήγησης, τα εμπορικά  πλοία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φέρουν τη σημαία της Ρωσίας, δεν μπορεί να τους περιοριστεί η κίνηση τους    σε  λιμάνια  ξένων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της ΕΕ, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

Η ουσία είναι ότι η χώρα μας και η Κύπρος αποτελούν το κύριο στόχο των νατοϊκών δυνάμεων και υπηρεσιών οι οποίες μας έχουν στην κυριολεξία «από κοντά» .

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ