Κόσμος

Ιρακινός πρωθυπουργός προς μαχητές του ISIS: «Παραδοθείτε ή θα πεθάνετε» (εικόνες, βίντεο)


Να παραδοθούν καλεί τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ο πρωθυπουργός του Ιράκ καθώς τα κυβερνητικά στρατεύματα πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στο τελευταίο προπύργιο της οργάνωσης στη χώρα, τη Μοσούλη.

Ο Haider al-Abadi σε διάγγελμά του στην κρατική τηλεόραση του Ιράκ- φορώντας στολή παραλλαγής- δήλωσε: «Δεν έχουν επιλογή. Είτε θα παραδοθούν ή θα πεθάνουν».

Οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από την ανατολική πλευρά της Μοσούλης και ετοιμάζονται να εισβάλουν.

Σύμφωνα με το BBC, την ίδια ώρα μονάδες του στρατού προελαύνουν από το νότο.

«Θα περικυκλώσουμε το Daesh (άλλη ονομασία του ISIS) από όλες τις πλευρές και με το θέλημα του Θεού θα κόψουμε το κεφάλι του φιδιού. Δεν θα υπάρχει διέξοδος και δεν θα έχουν τρόπο να ξεφύγουν», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC Ian Pannell, που ταξιδεύει με τις μονάδες της Αντιτρομοκρατικής (Counter-Terrorism Service- CTS) τη Δευτέρα βρήκαν αντίσταση κατά την προέλασή τους ενώ παγιδευμένα αυτοκίνητα του ISIS είχαν στόχο το στρατιωτικό κονβόι.

Μονάδες του ιρακινού στρατού ανακατέλαβαν χθες κάποια χωριά στα ανατολικά, βόρεια και νότια της Μοσούλης.

Παραμένει ασαφές πότε θα γίνει το τελικό χτύπημα στην πόλη και αν η αντίσταση από το Ισλαμικό Κράτος έχει ενταθεί.

Περίπου 50.000 στρατιώτες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, μαχητές Κούρδοι Πεσμεργκά, σουνίτες Άραβες και σιίτες ένοπλοι συμμετέχουν στην επίθεση που άρχισε πριν από δύο εβδομάδες με στόχο να εκδιώξει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από το τελευταίο προπύργιό τους στο Ιράκ.

Πριν την επίθεση που άρχισε στις 17 Οκτωβρίου εκτιμάται πως στην πόλη βρίσκονταν μεταξύ 3.000 και 5.000 μαχητών καθώς και 1,5 εκατομμύριο πολίτες.

Περισσότεροι από 17.700 πολίτες έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής την πόλη ενώ σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο του ΟΗΕ είναι πιθανό ακόμα 700.000 να ακολουθήσουν.

ΙΡΑΚ ΜΟΣΟΥΛΗΙΡΑΚ ΜΟΣΟΥΛΗΙΡΑΚ ΜΟΣΟΥΛΗhttps://www.youtube.com/embed/h12SCcUUmqc

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...