Κόσμος

Η Μόσχα πανηγυρίζει για τη νίκη Τραμπ: Αν έβγαινε η Χίλαρι, θα ξεκινούσε τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο

«H εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ απέτρεψε το Γ' ΠΠ», υποστηρίζει κορυφαίος αξιωματούχος του Κρεμλίνου.

Η νίκη του εκπροσώπου των Ρεπουμπλικάνων χαιρετίστηκε με αγαλλίαση χθες από τη Μόσχα, καθώς ο Βλάντιμιρ Πούτιν είναι γνωστό ότι απεχθανόταν τον Μπαράκ Ομπάμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι βουλευτές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν ανακοινώθηκε στη ρωσική βουλή η νίκη-έκπληξη του Ρεπουμπλικανού. Λίγα λεπτά αργότερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστελνε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον άρτι εισελθόντα στην πολιτική κονίστρα Τραμπ, ο οποίος ξεχείλιζε από ενθουσιασμό για τον πρώην πράκτορα της KGB στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας ήταν παγωμένες σχεδόν κατά τη διάρκεια της θητείας Ομπάμα, με τον Τραμπ να αρπάζει την ευκαιρία και να υπόσχεται προεκλογικά φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα.

Χθες ο Βλάντιμιρ Πούτιν μίλησε για τις ελπίδες του οι εντάσεις να μπουν στην άκρη, με τον βοηθό του Σεργκέι Γκλάζιεφ να προχωρά ένα βήμα παρακάτω και να χαρακτηρίζει την Χίλαρι Κλίντον σύμβολο του πολέμου.

«Οι Αμερικάνοι είχαν δύο επιλογές: Ή τρίτο παγκόσμιο πόλεμο ή πολυμερής ειρήνη. Η Κλίντον είναι ένα σύμβολο του πολέμου και ο Τραμπ έχει την ευκιαρία να αλλάξει αυτή την πορεία», φέρεται να είπε σε δημοσιογράφους σύμφωνα με τη Daily Mail.

Ο συνεργάτης του Πούτιν Βιγιατσέσλαφ Βολοντίν, είπε ότι το τέλος της εποχής Ομπάμα θα σηματοδοτήσει το τέλος των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν μεταξύ Κρεμλίνου και Ουάσινγκτον.

Φρένο στη ρωσική «ευφορία»

Όμως το γεγονός ότι ο Τραμπ είναι τόσο απρόβλεπτος – έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να καταρρίψουν ρωσικά μαχητικά που «παρενοχλούν» αμερικανικά πολεμικά σκάφη – καθώς και οι υφέρπουσες αμφιβολίες για το κατά πόσον θα μπορέσει να αντιστρέψει μια περιχαρακωμένη – όπως θεωρεί το Κρεμλίνο- αντιρωσική πολιτική στην Ουάσιγκτον μετριάζουν τη χαρά στη Μόσχα.

Μιλώντας αργότερα στο Κρεμλίνο ο Πούτιν προειδοποίησε ότι «δεν θα είναι εύκολος δρόμος» η αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

Άτομα απ' τον περίγυρο του ρώσου προέδρου -αρκετά εκ των οποίων περίμεναν ήττα του Τραμπ- είπαν ότι ο Πούτιν μάλλον θα είναι επιφυλακτικός μέχρις ότου δει τι είναι διατεθειμένος να κάνει ο Τραμπ, προτού ανοίξει διάπλατα την αγκαλιά του.

«Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο με τον Τραμπ», λέει ο Ντμίτρι Τρένιν επικεφαλής της γνωστής «δεξαμενής σκέψης» Carnegie Moscow Center.

«Μπορεί να υπάρξουν κάποιες ευκαιρίες που κανείς δεν είχε σκεφτεί, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να υπάρξουν και κίνδυνοι που να επισκιάζουν τα όποια κέρδη.»

Νέες ευκαιρίες;

Η εκλογή του λαϊκιστή δισεκατομμυριούχου και πρώην αστέρα reality show ανοίγει ίσως το πιο αλλόκοτο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων, που οδηγήθηκαν απ' το χείλος του πυρηνικού πολέμου σε περιοδικές εντάσεις και διαλείμματα αποκλιμάκωσης την τελευταία πεντηκονταετία.

Αν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος εκπληρώσει έστω και κάποιες απ' τις προεκλογικές του δεσμεύσεις , τότε η προεδρία Τραμπ μπορεί να αποτελέσει μοχλό στην επιθυμία του Πούτιν να αποκαταστήσει την επιρροή της χώρας του στη διεθνή σκηνή, αυτή την επιρροή που έχασε μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ αμφισβήτησε πολλές φορές τις δυτικές συμμαχίες και τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ, γέρνοντας προς τις θέσεις του Κρεμλίνου σε θέματα όπως ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και η προσάρτηση της Κριμαίας απ' τη Ρωσία προ διετίας.

Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να χαλαρώσουν οι κυρώσεις που επεβλήθησαν στη Ρωσία για το Ουκρανικό.

Ακόμη και πριν ξεκαθαρίσει όμως το στίγμα της πολιτικής του, η εντυπωσιακή νίκη του Τραμπ ενδέχεται να ενθαρρύνει μια πιο διεκδικητική συμπεριφορά του Πούτιν από τη Μέση Ανατολή μέχρι την πρώην σοβιετική γειτονιά του.

«Νέες ευκαιρίες παρουσιάζονται για τη Ρωσία», δήλωσε στο Bloomberg ο Αλεξέι Μούκιν, επικεφαλής του Center for Political Information στη Μόσχα. «Αποδυναμώνεται η στάση (της Δύσης) στο θέμα των κυρώσεων και ίσως γίνεται εφικτή μια κοινή μάχη κατά του ''Ισλαμικού Κράτους''.»

«Ευφορία» και στο χρηματιστήριο της Μόσχας

Το ρούβλι σημείωσε άνοδο, ενώ κέρδη κατέγραψε και το χρηματιστήριο της Μόσχας αποφεύγοντας τις αναταράξεις που αντιμετώπισαν άλλες αγορές χθες το πρωί, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν σε οικονομικά οφέλη απ' τη χαλάρωση των εντάσεων με τη Δύση και ίσως και των κυρώσεων.

Όπως και με το ΝΑΙ των Βρετανών στο Brexit τον περασμένο Ιούνιο, ο θρίαμβος του Τραμπ εντάσσεται σ' ένα ευρύτερο κύμα λαϊκισμού που σαρώνει τις ανεπτυγμένες χώρες -τάση που αγκάλιασε και ενθαρρύνει το Κρεμλίνο.

Ο Χένρι Μέγιερ στο Bloomberg υποστηρίζει μάλιστα ότι η επιτυχία των κυβερνο-επιθέσεων (που οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες «χρέωσαν» σε ρώσους χάκερς) στο να εκθέσουν αδύναμα σημεία της προεκλογικής καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον μπορεί να ενθαρρύνει το Κρεμλίνο να αναμειγνύεται πιο επιθετικά σε εκλογικές αναμετρήσεις άλλων χωρών.

Αν και η απερχόμενη κυβέρνηση και η Κλίντον είχαν ορκιστεί ότι θα υπάρξουν αντίποινα κατά της Ρωσίας – η οποία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη – ο Τραμπ απέρριψε τις αιτιάσεις των μυστικών υπηρεσιών.

Προ διημέρου το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε για την πιθανότητα να εξαπολύσει η Ρωσία κυβερνο-επιθέσεις ώστε να επηρεάσει τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

«Δεν αποκλείεται να αναγκαστεί η Μέρκελ να εγκαταλείψει την εξουσία -κάτι που θα μας χαροποιήσει ιδιαίτερα», είπε ο Σεργκέι Μάρκοφ, εκ των πολιτικών συμβούλων του Πούτιν.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ ο Πούτιν έλεγε δημοσίως ότι δεν έχει κάποια προτίμηση. Αλλά δύσκολα έκρυβε τα ζεστά του αισθήματα για τον Τραμπ και την αποστροφή του για την Χίλαρι Κλίντον. Τώρα τι είδους οικονομικές ή άλλες σχέσεις συνδέουν τον Τραμπ και τον περίγυρό του με τη Ρωσία του Πούτιν παραμένει ασαφές.

Ένας δημοσιογράφος δείχνει ένα πορτρέτο των Τραμπ και Πούτιν στη διάρκεια τηλεοπτικής αναμετάδοσης των αμερικανικών εκλογικών αποτελεσμάτων στην παμπ Union Jack στη Μόσχα

Ρώσοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι συγκεκριμένα συμφέροντα στις ΗΠΑ που αντιτίθενται στο λιώσιμο του πάγου μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας ίσως υπονομεύσουν τις προσπάθειες του Τραμπ για αναθέρμανση των διμερών σχέσεων- δεδομένης μάλιστα της πόλωσης που επικράτησε σ' αυτές τις εκλογές.

Οι απόψεις του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής πολύ συχνά τον φέρνουν σε τροχιά σύγκρουσης με το Ρεπουμπλικανικό κατεστημένο και πιο συγκεκριμένα με γερουσιαστές όπως ο Τζον Μακέην κι ο Λίντσεϊ Γκρέηαμ, οι οποίοι ενδέχεται να επιχειρήσουν να βάλουν φρένο σε οποιαδήποτε απόπειρα προσέγγισης της Μόσχας.

«Ο Τραμπ δεν θα μπορέσει να κάνει σαρωτικές αλλαγές γιατί το κατεστημένο θα εγείρει εμπόδια», είπε ο Μούκιν του Center for Political Information.

Ακόμη κι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία -αν και καλωσόρισε το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ- αντέδρασε συγκρατημένα: «Ο χρόνος θα δείξει τι είδους πρόεδρος θα είναι (ο Τραμπ) κι αν θα εκπληρώσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της, μητροπολίτης Ιλαρίων.

«Μόνον θετικά», βλέπει ο Ζιρινόφσκι

Ο Τραμπ ίσως διαπιστώσει ότι είναι δυσκολότερη απ' ό,τι φανταζόταν μια συμφωνία με τον Πούτιν. Αυτό τουλάχιστον λέει ο Φιοντόρ Λουκιάνοφ, επικεφαλής ομάδας συμβούλων του Κρεμλίνου σε θέματα
εξωτερικής πολιτικής: «Νομίζει ότι επειδή είναι επιχειρηματίας μπορεί να κλείνει καλύτερες συμφωνίες. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει όταν διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Η απογοήτευση μπορεί να πυροδοτήσει οργή και τα πράγματα να κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση», λέει.

Προς το παρόν, ωστόσο, το αποτέλεσμα -καλύτερο του αναμενομένου στο Κρεμλίνο – φέρνει έναν αέρα αισιοδοξίας στη Μόσχα.

«Μόνον θετικά, βλέπω, ούτε ένα αρνητικό», είπε ο γνωστός και μη εξαιρετέος Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, ηγέτης ενός εθνικιστικού κόμματος που υποστηρίζει το Κρεμλίνο- όταν ρωτήθηκε απ' την κρατική τηλεόραση για το πώς βλέπει το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ σε σχέση με τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ