Κοινωνία

Η Ελευσίνα νέα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021


EUphoria! Τα καταφέραμε!! Η Ελευσίνα είναι η νέα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021!!!». Αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα στη σελίδα του φορέα διοργάνωσης στο Facebook, αμέσως μετά την ανακοίνωση της χαρμόσυνης είδησης. Η Ελευσίνα θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 (μαζί με την Τιμισοάρα της Ρουμανίας και το Νόβι Σαντ της Σερβίας), παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη για έναν από τους μακροβιότερους θεσμούς στον χώρο της Ευρώπαϊκής Ένωσης, που πήρε σάρκα και οστά από την πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη - με την ιδιότητα της υπουργού Πολιτισμού το 1985. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής.

O Παναγιώτης Γκιόκας μαζί με τον φίλο του Γιάννη Παππά είχαν την ευθύνη για τον τομέα του marketing και της επικοινωνίας της υποψηφιότητας. Οι δύο τους είναι συνιδρυτές μιας startup που ακούει στο όνομα Mentor και έχει ενταχθεί στον 4ο κύκλο του προγράμματος egg.

«Εκείνο που έκανε τη διαφορά και έδωσε την νίκη στην ιστορική πόλη της Αττικής, ήταν η επιλογή μας να συνδέσουμε την προοπτική της ανάπτυξης με τις παραγωγές πολιτισμού», δήλωσε ο Γκιόκας, για να προσθέσει στη συνέχεια πως η πρότασή τους έχει να κάνει με τη μετάβαση σε νέες μορφές ανάπτυξης μέσω του πολιτισμού σε μια μετά βιομηχανική περίοδο της πόλης».

https://www.facebook.com/eleusis2021.eu/posts/535295193346995&width=500
Ένα απόσπασμα από τον φάκελο της υποψηφιότητας γράφει τα εξής: «Το όραμά μας αναδύεται στο “ευ”, στο σημείο συνάντησης της Ελευσίνας και της Ευρώπης. “Ευ” σημαίνει “καλό”, με τη βαθύτερη έννοια του όρου. Είναι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην “καλή τύχη” και στην “ευτυχία”. Ανάμεσα στο “καλώς φέρω” και στην “ευ-φορία”. Θεματικά, το πρόγραμμα εστιάζει στις τρεις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα η έννοια της βιωσιμότητας, και οι οποίες αντιστοιχούν στις τρεις μεγάλες κατηγορίες σχέσεων που χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε. Tην πρόκληση της σχέσης μας με το περιβάλλον και τη φύση (EUnvironment). Την πρόκληση της σχέσης μας με τον Άλλο στο πλαίσιο της κοινωνίας (κοινωνική βιωσιμότητα), την οποία προσεγγίζουμε μέσα από το μόρφωμα της σύγχρονης πόλης (EUrbanization). Τέλος, την πρόκληση της σχέσης του ατόμου με τον Εαυτό του (προσωπική βιωσιμότητα), που αποκρυσταλλώνεται στη σχέση του με την εργασία, στην ανάγκη του δηλαδή για επιβίωση, δημιουργικότητα και αναγνώριση (The EU Working Classes).

«Καθεμία από τις τρεις θεματικές περιλαμβάνει 4 μεγάλα προγράμματα, με αποτέλεσμα 12 μεγάλα προγράμματα, όσοι και οι μήνες του χρόνου. Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την υποδομή “Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ικανοτήτων”, που διατρέχει και τις 3 θεματικές και την υποδομή Eleusis: The Living Museum, η οποία καταγράφει όλη τη δραστηριότητα της Ελευσίνας '21, τη συνδέει με σχετικό υλικό απ’ όλη την Ευρώπη και δημιουργεί με αυτό τον τρόπο ένα “ζωντανό μουσείο”, που υπάρχει τόσο στον ψηφιακό, όσο και στο φυσικό χώρο. Κάθε πρόγραμμα απαρτίζεται από μια σειρά έργων και πρότζεκτ που συνδυάζουν διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ