Κόσμος

ΗΠΑ: Η πιο πρωτοφανής προεκλογική εκστρατεία σε σταθμούς

Ο μαραθώνιος για τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ έχει διαρκέσει τουλάχιστον 23 μήνες

16 Δεκεμβρίου 2014
Νέο ματς μεταξύ Μπους και Κλίντον: ο τίτλος που ονειρεύονταν πολλοί δημοσιογράφοι όταν ο Τζεμπ Μπους, γιος και αδελφός πρώην προέδρων των ΗΠΑ, έκανε το πρώτο ΒΗΜΑ για τη διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων.

2 Μαρτίου 2015
Δημοσιογραφική επιτυχία των New York Times: Η Χίλαρι Κλίντον χρησιμοποίησε έναν ιδιωτικό σέρβερ για τα μηνύματά της ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ από το 2009 ως το 2013.

Η ομάδα της πιάστηκε εξαπίνης: «Μας είχαν πει ότι το θέμα διευθετήθηκε», ανέφερε σε email του, που υπεκλάπη και δημοσιοποιήθηκε, ο διευθυντής εκστρατείας της Κλίντον Ρόμπι Μουκ.

«Δεν έστειλα ποτέ διαβαθμισμένο μήνυμα μέσω email», τόνισε η ίδια στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

12 Απριλίου 2015
«Είμαι υποψήφια για την προεδρία», ανακοίνωσε η Χίλαρι Κλίντον σε βίντεο. Εκείνη την εποχή ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν μεταξύ των υποψήφιων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Συνολικά 17 πολιτικοί, μεταξύ αυτών ο Τεντ Κορυζ, ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Μπεν Κάρσον ρίχτηκαν στη μάχη στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων.

16 Ιουνίου 2015
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του από τον πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη. Από την ομιλία του έχει μείνει ιστορική μία φράση: «Την ώρα που το Μεξικό στέλνει τους ανθρώπους του, δεν στέλνουν τα καλύτερά τους στοιχεία (…) Φέρνουν ναρκωτικά, φέρνουν εγκληματικότητα, είναι βιαστές».

Στις 14 Ιουλίου μια πρώτη δημοσκόπηση τον εμφανίζει πρώτο στην προτίμηση των Ρεπουμπλικάνων.

7 Δεκεμβρίου 2015
«Ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ ζητεί να απαγορευθεί πλήρως η είσοδος μουσουλμάνων στις ΗΠΑ μέχρις ότου οι εκπρόσωποι της χώρας μας να είναι σε θέση να κατανοήσουν τι συμβαίνει», είπε. Παρά τη διεθνή κατακραυγή, η πλειονότητα των Ρεπουμπλικάνων χειροκρότησε τις δηλώσεις αυτές.

1 Φεβρουαρίου 2016
Ο Τραμπ έρχεται δεύτερος στις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα, πρώτος στο Νιου Χάμσαϊρ και τη Νότια Καρολίνα.

20 Φεβρουαρίου 2016
Ο Τζεμπ Μπους αποσύρεται από την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

3 και 4 Μαρτίου 2016
Οι τελευταίοι αντίπαλοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ο Τραμπ, ο Κρουζ και ο Τζον Κάσιτς, αντιπαρατίθενται. Ο Τραμπ κερδίζει. ΕΠΟΜΕΝΟΣ στόχος του η Χίλαρι Κλίντον. «Δείτε το σκάνδαλο με τα email. Δεν θα έπρεπε καν να είναι υποψήφια», σχολίασε.

Οι συντηρητικοί προσπαθούν να οργανώσουν μια αντίσταση απέναντι στον Τραμπ. «Θα ενώσουμε το κόμμα», τους απαντά.

7 Ιουνίου 2016
Με δυσκολία η Χίλαρι Κλίντον κερδίζει το χρίσμα των Δημοκρατικών από τον αντίπαλό της Μπέρνι Σάντερς.

«Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας μας που μια γυναίκα λαμβάνει το χρίσμα από ένα από τα μεγάλα κόμματα», δήλωσε η Κλίντον από τη Νέα Υόρκη.

5 Ιουλίου 2016
Ανακούφιση για τους Δημοκρατικούς: το FBI πρότεινε να μην ασκηθούν διώξεις εις βάρος της Κλίντον για την υπόθεση των email. Όμως ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τζέιμς Κόμεϊ επέκρινε «την εξαιρετική της αμέλεια».

Ιούλιος 2016
Ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει επισήμως το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στο Κλίβελαντ στη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος.

Ο Αύγουστος ήταν ένας δύσκολος μήνας για τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, ο οποίος άλλαξε και πάλι την ομάδα του και ενεπλάκη σε μια αντιπαράθεση με την οικογένεια Καν, τους γονείς ενός Αμερικανού στρατιώτη, μουσουλμάνου, που σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος.

11 Σεπτεμβρίου 2016
Υπό τον καυτό ήλιο, η Χίλαρι Κλίντον, αφυδατωμένη νιώθει αδιαθεσία στη Νέα Υόρκη. Παραπατά ανεβαίνοντας στο αυτοκίνητό της και αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι πάσχει από πνευμονία.

26 Σεπτεμβρίου 2016
Σπάνια στην αμερικανική Ιστορία μια τηλεμαχία είχε τόση επιρροή: Ενώπιον 84 εκατομμυρίων τηλεθεατών ο Τραμπ εκνευρισμένος απέναντι σε μια Κλίντον προετοιμασμένη και ανηλεή. Η Χίλαρι παίρνει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

7 Οκτωβρίου 2016
«Όταν είσαι σταρ, σε αφήνουν. Μπορείς να κάνεις ό,τι θες»: ένα βίντεο από το 2005 έρχεται στο φως της δημοσιότητας στο οποίο ο Τραμπ διηγείται πώς χουφτώνει τις γυναίκες. Το σκάνδαλο είναι άνευ προηγούμενου. Δεκάδες Ρεπουμπλικάνοι αποσύρουν την υποστήριξή τους στον υποψήφιο του κόμματος.

28 Οκτωβρίου 2016
Μάννα εξ ουρανού, 11 ημέρες πριν τις εκλογές: ο διευθυντής του FBI επαναφέρει στη δημοσιότητα την υπόθεση με τα email της Κλίντον ανακοινώνοντας στο Κογκρέσο ότι ανακάλυψε νέα μηνύματα, τα οποία πρέπει να αναλυθούν.

«Είναι το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο μετά το Γουότεργκεϊτ», εκτιμά ο Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...