Εθνικά θέματα

Ετοιμάζουν την έκνομη «συνένωση» δύο αντίθετων κοινοτήτων στην Κύπρο - Σκοπός η μελλοντική απορρόφηση του ελληνικού στοιχείου

Υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τις πιέσεις της δύσης και ειδικά των ΗΠΑ, ετοιμάζεται η επανένωση της  Κύπρου που θα σημάνει  στην ουσία  το τέλος της ελληνικής κυριαρχίας στην μεγαλόνησο μετά από χιλιάδες χρόνια παρουσίας .

«Είναι εφικτή η συνένωση της νήσου», δήλωσε ο  γραμματέας των Ηνωμένων  Εθνών Μπαν Κι-μουν σήμερα  Δευτέρα , ανοίγοντας ο ίδιος  ένα νέο γύρο συνομιλιών σε ένα  ξενοδοχείο με θέα στη λίμνη της Γενεύης στην Ελβετία.

Οι πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ , του προέδρου της τουρκοκυπριακής κοινότητας  Μουσταφά Ακιντζί και του προέδρου της Κύπρου κ. Νίκου Αναστασιάδη θα επικεντρωθούν  στο ζήτημα της επικράτειας », καθώς και σε  όλα τα άλλα εκκρεμή ζητήματα που είναι αλληλένδετα», δήλωσε ο Μπαν Κιν Μουν.

«Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα τους ότι η συνάντηση αυτή θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών, σύμφωνα με τις κοινές δεσμεύσεις τους και θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να καταλήξουν σε διακανονισμό, εντός του 2016», είπε ο γγ  του διεθνούς οργανισμού στους δημοσιογράφους.

Την ίδια στιγμή μια σειρά από ευαίσθητα και δύσκολα θέματα εξακολουθούν να παραμένουν, όπως το εδαφικό που αποτελεί ένα μέγα-πρόβλημα μαζί με την παρουσία του τουρκικού στρατού που η Άγκυρα δεν πρόκειται να αποσύρει ποτέ.

Ευχολόγια και δηλώσεις συμπαράστασης αναμεμιγμένα με πιέσεις ωμού τύπου αποτελούν το «μίγμα» των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών. Αντί να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα την εισβολή των οποίων είχε καταδικάσει ο ΟΗΕ από το 1974,   και μετά να συζητηθούν όλα τα υπόλοιπα, επιχειρείται  ουσιαστικά η παράδοση της νήσου ολοκληρωτικά στα χέρια του Αττίλα.

Αναστασιάδης και Ακιτζί είναι  δύο μετριοπαθείς ηγέτες , και οι διαπραγματεύσεις κατευθύνονται προς την επανένωση της Κύπρου ως μια «χαλαρή ομοσπονδία» δύο εθνών , και σε μεγάλο βαθμό αυτοδιοικούμενων κρατών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης