Κόσμος

Ερντογάν εναντίον Μπέμερμαν για το σατιρικό ποίημα του γνωστού Γερμανού κωμικού

Σήμερα ξεκίνησε στο πρωτοδικείο του Αμβούργου η εξέταση της αγωγής που κατέθεσε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενάντια στον παρουσιαστή του ZDF (δεύτερο πρόγραμμα γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης) Γιαν Μπέμερμαν σχετικά με το ποίημα στο οποίο ο γερμανός κωμικός είχε σατιρίσει τον τούρκο πολιτικό, στην εκπομπή του «Neo Magazin Royale» στις 31 Μαρτίου 2016.

Εκείνο που διακυβεύεται είναι εάν θα επιτραπεί στον Μπέμερμαν να ξαναπαρουσιάσει το ποίημα, έστω και αποσπασματικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσέφυγε στο γερμανικό δικαστήριο ως απλός πολίτης με σκοπό την απαγόρευση ολόκληρου του ποιήματος, στο οποίο ο Μπέμερμαν είχε εμπλέξει τον Τούρκο πρόεδρο σε παιδική πορνογραφία και κτηνοβασία. Η ανακοίνωση της οριστικής απόφασης ορίστηκε για τις 10 Φεβρουαρίου 2017 ύστερα από ακροαματική διαδικασία 90 λεπτών.

Κατόπιν αιτήματος του Ερντογάν, το πρωτοδικείο του Αμβούργου είχε εκδώσει ήδη στις 17 Μαΐου προσωρινή απόφαση εναντίον του Μπέμερμαν. Έκτοτε τού έχει απαγορευτεί να επαναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ποιήματος, του οποίου το περιεχόμενο, σύμφωνα με το δικαστήριο, είναι προσβλητικό και υβριστικό για τον Ερντογάν. Σε περίπτωση παραβίασης της απόφασης, ο Μπέμερμαν κινδυνεύει με πρόστιμο έως και 250.000 ευρώ ή με φυλάκιση έως και έξι μήνες.

Το δικαστήριο καλείται να σταθμίσει τώρα την ελευθερία της τέχνης και της έκφρασης από τη μία και τα γενικά ατομικά δικαιώματα του ενάγοντος από την άλλη. Η κριτική με τη μορφή σάτιρας, σύμφωνα με το δικαστήριο, ξεπερνάει τα όρια όταν καταλήγει σε ανοιχτή προσβολή ή όταν θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μέσα από τη διατύπωση ρατσιστικών στερεοτύπων και θρησκευτικών προσβολών αλλά και λόγω των σεξουαλικών αναφορών του ποιήματος, οι επίμαχοι στίχοι ξεπερνούν τα όρια της ανοχής του ενάγοντα. Τα υπόλοιπα μέρη του ποιήματος κινούνται όμως μέσα στα επιτρεπτά όρια της σάτιρας για την τρέχουσα επικαιρότητα στην Τουρκία.

Τον Οκτώβριο ο Τούρκος πρόεδρος είχε προσφύγει στα δικαστήρια του Μάιντς και του Κόμπλεντς χωρίς ωστόσο να ευοδωθεί η προσφυγή του. Στις αρχές Οκτωβρίου η εισαγγελία του Μάιντς ανέστειλε τη δικαστική έρευνα ενάντια στον Μπέμερμαν. Ο Ερντογάν με τη σειρά του υπέβαλε ένσταση, την οποία η εισαγγελία του Κόμπλεντς απέρριψε ως αβάσιμη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...