Κόσμος

Ερντογάν: Δεν είναι μονόδρομος η ένταξή μας στην Ε.Ε μπορούμε να ενταχθούμε στην πεντάδα της Σαγκάης

Καθώς οι προοπτικές της Άγκυρας να ενταχθεί στην Ε.Ε προσκρούουν στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική μας χώρα, o Πρόεδρος της Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να «πιέσει» τους Ευρωπαίους κάνοντας δηλώσεις πως η χώρα του έχει εναλλακτικές λύσεις.

Ο «σουλτάνος» της Τουρκίας δήλωσε πως : «δεν χρειάζεται να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κάθε κόστος, καθώς θα μπορούσε αντί για αυτό να γίνει μέλος της «ένωσης» στην οποία κυριαρχεί η Κίνα, η Ρωσία και έθνη της κεντρικής Ασίας.

Οι προοπτικές της Τουρκίας να μπει στην ΕΕ φαίνονται πιο μακρινές από ποτέ, μετά από 11 χρόνια διαπραγματεύσεων, σχολιάζει το Reuters, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επικρίνει την Άγκυρα για τις δημοκρατικές ελευθερίες, ενώ η Τουρκία εξοργίζεται όλο και περισσότερο με αυτό που εκλαμβάνει ως πατρονάρισμα της Δύσης.

«Η Τουρκία πρέπει να είναι χαλαρή. Δεν πρέπει να λέει ''για εμένα είναι η ΕΕ με κάθε κόστος''. Αυτή είναι η άποψή μου», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους, στην πτήση της επιστροφής από την επίσκεψή του στο Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με την Hurriyet.

«Γιατί να μην είναι η Τουρκία στην Πεντάδα της Σαγκάης; Το είπα αυτό στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και τον πρόεδρο του Καζακστάν Ναζαρμπάγιεφ, που είναι τώρα στην Πεντάδα της Σαγκάης», ανέφερε ακόμη ο Ερντογάν.

«Ελπίζω ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη εκεί. Πιστεύω ότι αν η Τουρκία μπει στην Πεντάδα της Σαγκάης, θα μπορεί να ενεργεί με μεγαλύτερη άνεση», συμπλήρωσε.

Η Κίνα, η Ρωσία, το Καζακστάν, η Κιργιζία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν δημιούργησαν τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) το 2001, ως μία ένωση για την καταπολέμηση των απειλών από τους ακραίους ισλαμιστές, αλλά και το εμπόριο ναρκωτικών από το Αφγανιστάν. Η Ενωση αρχικά δεν περιελάμβανε το Ουζμπεκιστάν και είναι γνωστή ως Πεντάδα της Σαγκάης.

Αν ενταχθεί σε αυτή η Τουρκία, μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε ανησυχία στους Δυτικούς και το ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Αγκυρα. Το 2013, η Τουρκία υπέγραψε ως «εταίρος διαλόγου» στην ένωση αυτή, αναφέροντας ότι μοιράζεται την ίδια μοίρα με τα μέλη της Πεντάδας της Σαγκάης. Η Μογγολία, η Ινδία, το Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν είναι «παρατηρητές» της SCO και η Λευκορωσία «εταίρος διαλόγου».

Το τελευταίο αφορά χώρες που μπορούν να μετέχουν σε κάποιες από τις συναντήσεις της SCO, σε υπουργικό επίπεδο, αλλά δίχως να έχουν δικαίωμα ψήφου, αναφέρει ακόμη το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Ερντογάν είχε ζητήσει από τους Τούρκους να κάνουν υπομονή έως τα τέλη του χρόνου για τις σχέσεις με την Ευρώπη, ενώ είχε δηλώσει ότι θα γίνει δημοψήφισμα το 2017, σχετικά με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...