Πολιτική

Εργασιακά: «Αγκάθι» για την διαπραγμάτευση η διαφωνία Αχτσιόγλου - ΣΕΒ για τις ομαδικές απολύσεις

Υπέρ της επικράτησης των επιχειρησιακών συμβάσεων με ευέλικτους μισθούς τάχθηκε ο ΣΕΒ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ).

Ανοίγοντας τα χαρτιά τους, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ διευκρίνισαν ότι οι ομαδικές απολύσεις δεν αφορούν τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο στις υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ, στις οποίες και αναμένεται να εφαρμοστεί το μέτρο.

Πάντως, στο τελευταίο κείμενο θέσεων που είχε δημοσιοποιήσει ο Σύνδεσμος, τασσόταν ανοιχτά υπέρ της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και απέρριπτε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Η ΕΣΕΕ, αλλάζοντας ρότα, αποσαφήνισε ότι δεν στηρίζει την αύξηση του ορίου των απολύσεων από 5% σε 10% μηνιαίως.

Η κυρία Αχτσιόγλου, μπαίνοντας στην κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης, έστω και από απόσταση (καθώς αύριο αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών), θέλει να παρουσιάσει ως βοηθητικό «χαρτί» τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στο μέτωπο των ομαδικών απολύσεων, αλλά και στην προσπάθεια να περάσει το αίτημα για επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων.

Ωστόσο, ο ΣΕΒ έχει διασπάσει εδώ και καιρό το κοινό μέτωπο της συμφωνίας εργοδοτών - ΓΣΕΕ, αν και τυπικά στη συνάντηση με την υπουργό επαναβεβαιώθηκαν οι θέσεις που είχαν διατυπώσει οι εργοδότες στην κοινή δήλωση των εθνικών κοινωνικών εταίρων της 19ης Ιουλίου 2016.

Αναλύοντας τη θέση του για τις συμβάσεις, ο ΣΕΒ θεωρεί ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων επιβάλλεται να αναδιαρθρωθεί, για να επιζήσει. Αυτό δεν εξαρτάται από τον κλάδο δραστηριότητας της κάθε επιχείρησης. Αντίθετα, σε κάθε κλάδο υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις που πάνε καλά και πολλές που θα μπορούσαν να επιζήσουν μόνο με δραστικό εκσυγχρονισμό. Είναι αδύνατον επομένως σε κλαδικό επίπεδο να μπορεί να επιτευχθεί ένας κατώτερος κοινός παρονομαστής, που να ανταποκρίνεται στις διαφορετικές ανάγκες των επιχειρήσεων.

Η σημερινή ρύθμιση, με την οποία υπερέχει η επιχειρησιακή σύμβαση έναντι της κλαδικής, εξασφαλίζει την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας. Η εφαρμογή κριτηρίων εξαίρεσης από τις κλαδικές (opt out) ενέχει σημαντικούς κινδύνους στην εφαρμογή τους (περιοριστικά κριτήρια που δεν θα καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις, δημοσιοποίηση προβλημάτων επιχείρησης, αβέβαιη υιοθέτηση της ρύθμισης κ.λπ.).

Για τις ομαδικές απολύσεις - Κοινωνικά Σχέδια (Social Plans), η πρόταση του ΣΕΒ είναι να προβλεφθεί ανοικτό πρόγραμμα με κοινοτική χρηματοδότηση (ΕΠΑΝΑΔ, Ταμείο Παγκοσμιοποίησης ή άλλη πηγή) για την κάλυψη των εξόδων των σχεδίων αυτών. Στην παρούσα φάση, και για κάποια χρόνια ακόμη, οι ομαδικές απολύσεις αφορούν περιπτώσεις ζωής και θανάτου ορισμένων παραγωγικών μονάδων.

Επομένως, τυχόν περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση αυτών θα έθετε σε κίνδυνο τη διατήρηση των υπόλοιπων θέσεων εργασίας στις μονάδες αυτές. Για την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών σχεδίων απαιτείται προγραμματισμός εκ μέρους της Πολιτείας.

Για την «Υποχρεωτική Διαιτησία» ο ΣΕΒ σημειώνει ότι αναζητείται τρόπος εφαρμογής των διεθνών κανόνων που, σημειωτέον, δεν προβλέπουν τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία.  Η «Υποχρεωτική Διαιτησία» αποτελεί θεμελιώδη στρέβλωση του τοπίου των ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και έχει επισωρεύσει πολλά προβλήματα στο παρελθόν.

Τα αρμόδια όργανα του ILO έχουν κρίνει ότι το ελληνικό σύστημα διαιτησίας είναι αντίθετο προς τις Διεθνείς Συμβάσεις 98 και 154 και προς την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.  Επιπροσθέτως, επιβάλλεται να κυρωθεί νομοθετικά το άρθρο 6§3 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που προβλέπει μόνο εθελοντική διαιτησία.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, η κοινή δήλωση των εθνικών κοινωνικών εταίρων της 19ης Ιουλίου 2016 επιβεβαίωσε εκ νέου τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς συναντήσεις που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της ΔΟΕ, την 30ή Σεπτεμβρίου 2014 στη Γενεύη και την 26η Νοεμβρίου 2015 στο Ζάππειο.

Στη συμφωνία της Γενεύης, οι εθνικοί κοινωνικοί εταίροι υποστήριξαν τη θέση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο στο πεδίο των ομαδικών απολύσεων εναρμονίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά πρότυπα.

Η συμφωνία του Ζαππείου τονίζει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αποκατάστασης της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, για λόγους ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων και αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Την Τετάρτη, η υπουργός θα συναντηθεί με την ΓΣΕΕ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...