Εθνικά θέματα

Επταετής φυλάκιση στον στρατηγό Πέτρο Τσαλικίδη για το Μαρί

Το Στρατοδικείο Αθηνών τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για τους 13 ανθρώπους

Αθήνα: Σε ποινή φυλάκισης επτά ετών καταδίκασε το Στρατοδικείο Αθηνών, τον εξ Ελλάδος αξιωματικό εν αποστρατεία Πέτρο Τσαλικίδη, κρίνοντάς τον ένοχο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για τους 13 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη φοβερή έκρηξη στο Μαρί το 2011.

Η έφεση που άσκησε ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο, αμέσως μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης την περασμένη Πέμπτη, έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου
αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς μάλιστα περιοριστικούς όρους.

Η δίκη διήρκησε μόλις 4 μέρες. Ο εν αποστρατεία αξιωματικός, σύμφωνα με πληροφορίες του Φ», υποστήριξε εξ αρχής ότι δεν θεωρεί ότι φέρει ευθύνη για την τραγωδία. Και εξηγώντας την απόφασή του να παραιτηθεί από το στράτευμα σχεδόν αμέσως μετά το φοβερό συμβάν που συντάραξε την Κύπρο, επανέλαβε εκείνο που είχε δηλώσει τότε σε αθηναϊκή εφημερίδα, ότι το έκανε «ως ελάχιστο φόρο τιμής στα παλικάρια που χάθηκαν».

Η έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» σημειώθηκε στις 5:40 το πρωί της 11ης Ιουλίου 2011. Προκλήθηκε από φωτιά που ξέσπασε σε ανοικτό χώρο όπου υπήρχαν 98 εμπορευματοκιβώτια με όπλα και πυρίτιδα, αφημένα εκεί από το 2009 που κατασχέθηκαν από ρωσικό πλοίο, χωρίς καμία προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα ή πιθανές πράξεις δολιοφθοράς.

Ο χώρος ήταν μεταξύ της στρατιωτικής βάσης και του διπλανού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού, που καταστράφηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου. Η Κύπρος, μέσα στο πάνδημο πένθος της για τον θάνατο 13 πολιτών της, έζησε σε πολλές περιοχές της χωρίς ρεύμα, μέσα στην κορύφωση του θερινού καύσωνα. Η οικονομική ζημιά, ήταν τεράστια.

Στο στρατοδικείο, ο αντιστράτηγος ε.ά. Τσαλικίδης, ρωτήθηκε επισταμένως για τη φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων. Στρατιωτική πηγή μας ανέφερε ότι μπορεί να αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο ως ορθή
η ενέργειά του, όπως εκείνος είπε, να ειδοποιήσει το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου για τον κίνδυνο παραμονής των εμπορευματοκιβωτίων εκεί, αλλά το δικαστήριο έκρινε πως έπρεπε να επιμείνει στη θέση του.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως ακόμα και εάν το ΥΠΕΞ Κύπρου διεμήνυσε στον κ. Τσαλικίδη να μην ασχολείται άλλο με το θέμα εκείνο, διότι τάχα ήταν ευαίσθητο λόγω ανάμειξης άλλων κρατικών συμφερόντων (σ.σ.: με το Ιράν), το στρατοδικείο της Αθήνας έκρινε ότι ο Έλληνας αξιωματικός έπρεπε να επιμείνει να φύγουν ή να φυλακτούν σε προστατευμένο μέρος τα εμπορευματοκιβώτια, αφού διέβλεπε σοβαρό κίνδυνο.

Πάντως η απόφαση του πενταμελούς δικαστηρίου, που αναμένεται να καθαρογραφεί μέχρι τα Χριστούγεννα (οπότε τότε θα μάθουμε και όλο το σκεπτικό της), πάρθηκε ομόφωνα.

Το αναθεωρητικό στρατοδικείο (Εφετείο) που θα δικάσει σε δεύτερο βαθμό τον κ. Τσαλικίδη, θα έχει προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου. Η δίκη, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα πολιτικά δικαστήρια, δεν θα καθυστερήσει.

Ο αντιστράτηγος ε A. Πέτρος Τσαλικίδης, γεννημένος το 1951 στην Κομοτηνή, υπηρέτησε παλιά στην Προεδρία της Δημοκρατίας ως ένας από τους τρεις υπασπιστές του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Οι ευθύνες του Αρχηγού της Ε.Φ. από Κακουργιοδικείο και Πολυβίου

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Πέτρος Τσαλικίδης, πρώην Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, είναι ο πέμπτος ύποπτος που καταδικάζεται από Δικαστήριο για την έκρηξη στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί. Ο κ. Τσαλικίδης ήταν Αρχηγός της ΕΦ όταν σημειώθηκε η έκρηξη την 11η Ιουλίου 2011.

Οι διωκτικές Αρχές στην Κύπρο συμπεριέλαβαν το όνομά του στο κατηγορητήριο και ζήτησαν την έκδοσή του από την Ελλάδα. Τελικά αποφασίστηκε να διεξαχθεί η δίκη του σε ελληνικό δικαστήριο. Ο πρώην Αρχηγός ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο του 2009.

Το συμβόλαιό του ήταν για δύο χρόνια και τον Μάιο του 2011 ανανεώθηκε για ακόμη ένα. Μετά την έκρηξη στο Μαρί υπέβαλε την παραίτησή του. Για τον Πέτρο Τσαλικίδη και τις ευθύνες που είχε στην υπόθεση του Μαρί, υπάρχουν αναφορές τόσο στην απόφαση του Κακουργιοδικείου στην Κύπρο, όσο και στο πόρισμα Πολυβίου.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο Πέτρος Τσαλικίδης δεν δημιούργησε την κατάσταση, δηλαδή την αποθήκευση των εμπορευματοκιβωτίων, αλλά την παρέλαβε από τον Κωνσταντίνο Μπισμπίκα και ήταν ενήμερος, τόσο για τον τρόπο στοίβαξης, όσο και για το περιεχόμενο του φορτίου.

Στην απόφαση του Κακουργιοδικείου, σημειώνεται ότι: «είναι γεγονός ότι έθεσε με επιστολή του το πρόβλημα. Όμως, όταν επιτέλους συνεκλήθη η σύσκεψη της 7/2/2011, ενώ ο πολιτικός του προϊστάμενος τόνιζε την επικινδυνότητα του φορτίου και ενώ ο αξιωματικός του Ν. Γεωργιάδης εξηγούσε με σαφήνεια τους κινδύνους, διασυνδέοντας τους ευθέως με την πάροδο του χρόνου και την έκθεση του ευρισκομένου σε κλειστό χώρο φορτίου στις πολύ ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και ενώ οι πολιτικοί, παρά την αρχική στάση του τότε Υπουργού Άμυνας, φάνηκε ότι ωθούσαν τα πράγματα σε μια περαιτέρω και αχρείαστη καθυστέρηση, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ δεν συνεβούλευσε τον πολιτικό του προϊστάμενο, δεν διαφώνησε με το αποτέλεσμα και συνενώθηκε με όλους τους άλλους στο να παραμείνουν και πάλιν τα πράγματα ως είχαν».

Τονίζεται επίσης ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΦ δεν επενέβη ώστε να συμβουλεύσει τον πολιτικό προϊστάμενο του προς τη μόνη υπό τις περιστάσεις ορθή κατεύθυνση, ήτοι τη ΛΉΨΗ αμέσως των αναγκαίων μέτρων.

Αναφέρεται ακόμη ότι στις 6/7/2011, ο Τσαλικίδης επιθεώρησε τα εμπορευματοκιβώτια και ενημερώθηκε επιτόπου στη ναυτική βάση. «Όχι μόνο δεν ενεργεί ώστε ο πολιτικός του προϊστάμενος να λάβει αμέσως τις πασιφανώς αναγκαίες αποφάσεις, αλλά και δεν προωθεί ποτέ την έκθεση Γεωργιάδη την οποία έλαβε από τις 7/7/2011 και την οποία ο Υπουργός είχε ζητήσει να του υποβληθεί την επόμενη μέρα, μέσω του Αρχηγού ΓΕΕΦ. Νέαρχος Κυπριανού.

Ανταπόκριση: Χρήστος Μιχαηλίδης - Αθήνα

Γράφει: Νέαρχος Κυπριανού

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...