Επιστήμη

Εντυπωσιακή υπερ-πανσέληνος: Ενα εντυπωσιακά φωτεινότερο και μεγαλύτερο φεγγάρι, που...

Παρόμοιό του έχει να εμφανιστεί εδώ και70 χρόνια, θα στολίσει τον ουρανό τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου.

Εντυπωσιακή υπερ-πανσέληνος

Ενα εντυπωσιακά φωτεινότερο και μεγαλύτερο φεγγάρι, που παρόμοιό του έχει να εμφανιστεί εδώ και 70 χρόνια, θα στολίσει τον ουρανό τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου.

Εκείνο το βράδυ η πανσέληνος θα βρίσκεται στο πιο κοντινό της σημείο στη Γη και σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ μια τέτοια υπερ-πανσέληνος όπως ονομάζεται (ή super moon) θα εμφανιστεί ξανά στις 25 Νοεμβρίου, 2034, ενώ η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε ήταν πριν σχεδόν 70 χρόνια. Θα πρόκειται για την πιο κοντινή πανσέληνο του έτους και την πιο κοντινή που θα έχουμε δει μέχρι σήμερα στον 21ο αιώνα.

Σύμφωνα με τον Χρύσανθο Φάκα, Πρόεδρο Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου,το κυπριακό κοινό θα μπορεί να απολαύσει μία υπέρ φωτεινή πανσέληνο, που θα είναι κατά 30% πιο φωτεινή και κατά 14% πιο μεγάλη από ότι είναι στην μακρινότερη της απόσταση από την Γη. Το κοινό πλέον την ονομάζει «Σούπερ Σελήνη», μία ορολογία η οποία δεν είναι επιστημονική, όμως η NAΣA, δηλώνει πως θα την υιοθετήσει πλέον αφού ο κόσμος θέλει να την αποκαλεί έτσι, είπε ο κ. Φάκας.

Καλη ώρα παρατήρησης θα είναι την ώρα που θα δύει ο ήλιος.Η Σελήνη θα αρχίσει να ξεπροβάλει χαμηλά στον ορίζοντα και θα μπορεί να συγκριθεί με τα κτίρια που θα την περιβάλλουν είπε ο κ. Φάκας.

Σημειώνεται ότι η αυξομείωση του φαινομενικού μεγέθους της Σελήνης οφείλεται στην ελλειπτική , όχι κυκλική τροχιά , που έχουν σχεδόν όλα τα σώματα που περιφέρονται στον ουρανό.

Έτσι, η απόσταση Σελήνης – Γης αυξομειώνεται και ως εκ τούτου την 14η Νοεμβρίου η Σελήνη θα βρίσκεται στο πιο κοντινό σημείο με την Γη.

Πηγή:  .ant1iwo.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...