Επιστήμη

Ενας εισβολέας «γερμανός», απειλή για το οικοσύστημα

 

Ενα ξενικό φυτό-εισβολέας, ο γερμανός στην κοινή ονομασία του, εξαπλώνεται τα τελευταία χρόνια ταχύτατα στην ελληνική ύπαιθρο, εκτοπίζει γηγενή είδη και απειλεί προστατευόμενες περιοχές, ενώ η καταπολέμησή του είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού λειτουργεί σαν Λερναία Υδρα.

Χιλιάδες χιλιόμετρα του επαρχιακού οδικού δικτύου και των εθνικών οδών έχει διανύσει από το 2000 ο δρ Νίκος Κρίγκας (από το εργαστηριακό και διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ) εντοπίζοντας και καταγράφοντας την εξάπλωση του Solanum elaeagnifolium, όπως ονομάζεται επιστημονικά το αμερικανικής προέλευσης φυτό, το οποίο θεωρείται παγκοσμίως από τα χειρότερα εισβολικά είδη.

Πώς εξαπλώνεται

«Το φυτό “ακολουθεί” τους οδικούς άξονες, γιατί οι στρογγυλοί καρποί του παρασύρονται από τα διερχόμενα αυτοκίνητα και εξαπλώνονται ταχύτατα» εξηγεί ο κ. Κρίγκας, ο οποίος στο πλαίσιο του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Οικολογίας, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, παρουσίασε τη μελέτη που έκανε.

Το φυτό εντοπίστηκε πρώτη φορά το 1927 στη Θεσσαλονίκη και εισήχθη πιθανώς από πρόσμειξη σε λιπάσματα ή από εμπορεύματα που προέρχονταν από τις ΗΠΑ. Το 1930 άρχισε να φυτρώνει στην πόλη και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε άρχισε να εξαπλώνεται, ο κόσμος το ονόμασε «γερμανό», διευκρινίζει ο κ. Κρίγκας, προσθέτοντας ότι το 1950 το δηλητηριώδες φυτό εντοπίστηκε και στην Αθήνα.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι καταγεγραμμένοι πληθυσμοί του είδους αυξήθηκαν κατά 1.750% και 10% των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 έχουν υποστεί εισβολή.

Πηγή:  dimokratianews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ