Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο γγ του NATO «τραβάει το αυτί» στην Τουρκία εν μέσω πληροφοριών για είσοδο στον οργανισμό της Σανγκάης – Παζάρια ή κάτι άλλο ετοιμάζει ο Σουλτάνος;

Συναγερμός σήμανε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για τις τουρκικές προθέσεις περί εισόδου στον οργανισμό της Σαγκάης.

Η κίνηση Ερντογάν έχει εξοργίσει σύμφωνα με  πληροφορίες και τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ , ο οποίος διαβλέπει εκβιασμό και ηγεμονικές τάσεις από έναν  απείθαρχο «Σουλτάνο».    

«Η Τουρκία ποτέ δεν θα λάβει μέτρα για να υπονομεύσει τη συλλογική άμυνα και ενότητα, όπως αυτές διατυπώνονται στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ», τόνισε ο επικεφαλής της συμμαχίας  υπενθυμίζοντας τη δέσμευση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την συμμετοχή της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Η υπενθύμιση έγινε μετά την «συζήτηση» σχετικά με τη συμμετοχή της Τουρκίας στον  οργανισμό συνεργασίας της Σαγκάης , στον οποίο συμμετέχουν Ρωσία και Κίνα εκτός όλων των άλλων .

«Είμαι απολύτως σίγουρος ότι η Τουρκία δεν θα κάνει τίποτα που θα υπονομεύει αυτή τη συλλογική άμυνα, που περιλαμβάνει το άρθρο 5», τόνισε ο γγ  Jens Stoltenberg  στην Hürriyet Daily News στην Κωνσταντινούπολη στο περιθώριο των συνεδριάσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ .

Ο Ερντογάν όμως εξέφρασε ανοικτά την πρόθεση και  μακροχρόνια φιλοδοξία του να ενταχθεί στον οργανισμό της  Σαγκάης, σε αντιδιαστολή της πολύχρονης προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην  Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο οργανισμός της Σαγκάης είναι μια πολιτική, οικονομική και στρατιωτική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1996 από τους ηγέτες της Κίνας, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ρωσίας, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν, ενώ η Ινδία και το Πακιστάν έγιναν δεκτές ως πλήρη μέλη το 2015. Η ομάδα ιδρύθηκε ως  αντίβαρο στις δραστηριότητες των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Ασία, σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές.

n_106421_1

Ο γγ του ΝΑΤΟ εκφράζοντας ευσεβείς πόθους τόνισε ότι  είναι απαραίτητη η τουρκική ασφάλεια για  όλη την Ευρώπη, και δήλωσε ότι «η δύναμη και η επιτυχία του ΝΑΤΟ βασίζεται στο γεγονός ότι μια επίθεση σε ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ θα προκαλέσει άμεση απάντηση από όλους τους συμμάχους. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η Τουρκία δεν θα κάνει τίποτα που θα υπονομεύσει αυτή τη συλλογική άμυνα, του άρθρου 5, και της ενότητας στο ΝΑΤΟ».

Τα  σχέδια όμως του Ερντογάν ενδεχομένως να είναι διαφορετικά σε σχέση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ , εκτός και αν παίζει πάλι κάποιο ανατολίτικο παιχνίδι για να αποσπάσει μεγάλα οφέλη.

Αυτό το αλισβερίσι σύμφωνα με  αμυντικούς αναλυτές έχει σχέση και με την Συνθήκη της Λαζάνης την οποία αναφέρει ο ίδιος  μέρα παρά μέρα , καθώς και τα σχέδια του σε Συρία και Ιράκ.

Η στάση του προέδρου της Τουρκία πρέπει να προβληματίσει έντονα την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία διότι σε αυτά τα ανατολίτικα παζάρια οι Τούρκοι είναι ειδήμονες , και σίγουρα θα επιτύχουν πολλά από αυτά που διεκδικούν.

Μέσα σε αυτά ενδεχομένως να είναι και τα σχέδια τους στο Αιγαίο και η προσπάθεια υφαρπαγής ελληνικής νήσου ή νησίδας  με σκοπό την διχοτόμηση του θαλάσσιου χώρου της περιοχής μας.

Άλλωστε η εισβολή στην Κύπρο το 1974  θα αποτελεί πάντα παράδειγμα για το μέχρι που μπορούν να φτάσουν τα φιλόδοξα σχέδια της Άγκυρας.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές