Κοινωνία

Εκπληκτικές εικόνες: «Νεκροταφείο» οχημάτων οι υπόγειες στοές του βασιλιά Φερδινάνδου ΙΙ (φωτό)

Χρειάστηκαν χιλιάδες εργάτες για να σκάψουν βαθιά στη γη -100 πόδια- και να δημιουργήσουν ένα κατασκευαστικό θαύμα για την εποχή. Σήμερα στην Νάπολη της Ιταλίας, σχεδόν 500 χρόνια μετά, οι στοές που χρησιμοποιούσε ο βασιλιάς Φερδινάνδος ΙΙ της Μπουρμπόν, προκειμένου να κρύβεται και να διαφεύγει από τους εχθρούς του, έχουν μετατραπεί σε «νεκροταφείο» οχημάτων, διαμορφώνοντας ένα απόκοσμο σκηνικό, με το παλιό να «συμβιώνει» με την παρακμή του νέου.

Οι στοές κατασκευάστηκαν τον 16ο αιώνα σε μυστικό -την εποχή εκείνη- σημείο και επεκτάθηκαν τον 19ο αιώνα, για την ασφάλεια της βασιλικής οικογένειας. Καλύπτουν μία τεράστια απόσταση, ενώνοντας τότε, το παλάτι με το στρατόπεδο που είχε στηθεί αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Οι στοές ολοκληρώθηκαν, αλλά εγκαταλείφθηκαν λίγα χρόνια αργότερα και από τότε ανακαλύφθηκαν από άγνωστους τη δεκαετία του 1950, μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Εκεί είχαν κρύψει μηχανές και αυτοκίνητα της εποχής, τα οποία έμειναν στο ίδιο σημείο καθηλωμένα για δεκαετίες, πριν βγουν ξανά στο φως, από μία τυχαία ανακάλυψη.

Το τραγικό στην όλη υπόθεση είναι ότι το τεράστιο αυτό δίκτυο των τούνελ, ολοκληρώθηκε μετά το θάνατο του βασιλιά Φερδινάνδου ΙΙ. Σήμερα, ανάμεσα στα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και τις μηχανές, έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι για ποτό και φαγητό, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους τουρίστες να «ταξιδέψουν», έστω και νοερά- σε μία άλλη εποχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ