Πολιτική

«Για έναν καινούριο κόσμο για τους Ευρωπαίους μαζί με τους πρόσφυγες» μας προετοιμάζει η Μ. Βαρδινογιάννη

Ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου οι εργασίες της διήμερης Συνάντησης των Αθηνών «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες: Προωθώντας την ένταξη και προστατεύοντας τα δικαιώματα», που διοργάνωσαν η UNESCO και το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη». Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών της «Συνάντησης των Αθηνών» για το προσφυγικό ζήτημα, 30 εμπειρογνώμονες, Έλληνες και ξένοι συνεδρίασαν στο Ζάππειο Μέγαρο, με στόχο την επεξεργασία και ολοκλήρωση ενός πρακτικού οδηγού-εγχειριδίου το οποίο θα απευθύνεται στη τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους με το μεταναστευτικό ζήτημα φορείς και θα περιλαμβάνει χρήσιμες ιδέες και πρακτικές για τη δημιουργία φιλόξενων πόλεων για τους πρόσφυγες.

Τη συνεδρίαση άνοιξε με ομιλία της η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι ανάμεσά σας σήμερα και που είμαι μέλος μιας τόσο ισχυρής σε γνώσεις και δράσεις ομάδας από επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, δημοσίους λειτουργούς, ερευνητές, ακτιβιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο καθένας προσωπικά αλλά και όλοι μαζί έχουμε αναλάβει μια δέσμευση: Να δράσουμε θετικά με κατανόηση και αλληλεγγύη…είμαστε εδώ, όλοι μαζί, για να επιχειρήσουμε, για να προτείνουμε μια ολιστική αντιμετώπιση του θέματος που θα περιλαμβάνει και την ανθρωπιστική, και την πολιτισμική, και την πολιτική, και την οικονομική του πλευρά.

Το εγχειρίδιο που κρατάμε σήμερα στα χέρια μας θα το αποκαλούσα τομή στο προσφυγικό ζήτημα. Και είμαι υπερήφανη που αυτή η Πυξίδα Δράσης για έναν καινούργιο κόσμο στον οποίο οι Ευρωπαίοι σταδιακά θα ζήσουμε, γεννιέται από εμάς, σήμερα εδώ, στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Προγράμματος 'Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες'. Ένα πρόγραμμα το οποίο φέρει τη σφραγίδα της UNESCO, της ECCAR και του Ιδρύματός μας η οποία εγγυάται το κύρος και την αξιοπιστία της προσπάθειας, αλλά προπαντός την ανθρωπιά, τον ρεαλισμό και την αποτελεσματική δράση που είναι οι τρεις πυλώνες της πρωτοβουλίας αυτής..»

Κλείνοντας την ομιλία της η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπογράμμισε: «Από την πλευρά μου ως Ελληνίδα αλλά και ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO δεσμεύομαι σε αυτόν τον αγώνα και σας καλώ αυτή η δέσμευση για δράση να αποτελέσει και το τελικό μήνυμα της Συνάντησης των Αθηνών»

Εν συνεχεία τον λόγο πήραν ο Δήμαρχος Αθηναίων, κύριος Γιώργος Καμίνης, ο Δήμαρχος Πειραιά κύριος Γιάννης Μώραλης και ο Δήμαρχος Λέσβου κύριος Σπύρος Γαληνός, οι οποίοι κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους, αναφέρθηκαν στις πρωτοβουλίες που πήραν προκειμένου να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετώπισαν εξ αιτίας των προσφυγικών ροών και αντάλλαξαν απόψεις με Ευρωπαίους ακτιβιστές και δημόσιους λειτουργούς, έμπειρους στα θέματα των πολιτικών και πρακτικών υποδοχής, φιλοξενίας και ενσωμάτωσης προσφύγων στον κοινωνικό ιστό των πόλεων τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνάντησης των Αθηνών πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO κυρίας Ιρίνα Μπόκοβα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, καθηγητών, εμπειρογνωμόνων στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής, εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών, κ.ά.

Στη Συνάντηση Ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων στο Ζάππειο Μέγαρο συμμετείχαν: Η 26η Kυβερνήτης του Καναδά (1999-2005) κυρία Adrienne Clarkson, ο Πρόεδρος των Global Migration Policy Associates κύριος Patrick Taran, η Διευθύντρια της Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants. MicheleLeVoy, ο Ιδρυτής του IamSyria.org Andrew Beiter, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων υπεύθυνος για τον προσφυγικό και μεταναστευτικό τομέα κύριος Λευτέρης Παπαγιαννάκης, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής κύριος Αλέξανδρος Ζαβός, ο Εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα κύριος Δανιήλ Εσδράς, ο Διευθύνων Σύμβουλος του World Innovation Summit for Education του Qatar Foundation κύριος Σταύρος Γιαννουκά, η Εκπρόσωπος του “Robert F. Kennedy Human Rights” κυρία Karen Robinson, η Πρόεδρος του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής» κυρία Ρόδη Κράτσα, ο ειδικός στον τομέα Προγραμμάτων Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών της UNESCO, κύριος Κωνσταντίνος Ταραράς, ο Αντιπρόεδρος των New York Times International Conferences κύριος Αχιλλέας Τσάλτας, κ.ά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...