Κόσμος

Γαλλία: Προβάδισμα Φιγιόν για το προεδρικό χρίσμα των "Ρεπουμπλικανών"

Ο Φιγιόν πήρε το προβάδισμα με 30% στην πρόθεση ψήφου - Αλέν Ζιπέ και Νικολά Σαρκοζί εμφανίζονται αμφότεροι να συγκεντρώνουν το 29%

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν συνεχίζει να κερδίζει έδαφος έναντι των αντιπάλων του για το προεδρικό χρίσμα του συντηρητικού κόμματος "Οι Ρεπουμπλικανοί" (Les Republicains), σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε ενόψει των αυριανών προκριματικών εκλογών.

Ο Φιγιόν πήρε το προβάδισμα με 30% στην πρόθεση ψήφου για πρώτη φορά σε μεγάλης κλίμακας δημοσκόπηση που διενήργησε η Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας Le Monde και δημοσιεύτηκε αργά χθες το βράδυ.

Οι κυριότεροι αντίπαλοί του - οι Αλέν Ζιπέ και Νικολά Σαρκοζί - εμφανίζονται αμφότεροι να συγκεντρώνουν το 29%.

Έτσι, οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι φαίνεται να δίνουν μάχη στήθος με στήθος με το προβάδισμα του Φιγιόν να βρίσκεται εντός του περιθωρίου σφάλματος της δημοσκόπησης. Στη δημοσκόπηση απάντησαν 9.574 άνθρωποι χθες Παρασκευή, εκ των οποίων οι 807 είχαν σαφή πρόθεση να ψηφίσουν στον αυριανό πρώτο γύρο των προκριματικών.

Ο Ζιπέ, ένας ακόμη πρώην πρωθυπουργός και νυν δήμαρχος του Μπορντό, βλέπει το αρχικό του προβάδισμα να υποχωρεί σταθερά και τον Φιγιόν να κερδίζει έδαφος.

Η πόλωση στο σοσιαλιστικό κόμμα και τα χαμηλά ποσοστά της δημοτικότητας του προέδρου Ολάντ--τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής προέδρου που έχουν καταγραφεί μεταπολεμικά--υποδηλώνουν ότι όποιος κερδίσει το χρίσμα των Les Republicains θα είναι ενδεχομένως - κατά τους δημοσκόπους - ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ πρόεδρος που θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου.

Ο δεύτερος γύρος των προκριματικών των Les Republicains θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου, ενώ οι σοσιαλιστές αναμένεται να εκλέξουν τον δικό τους υποψήφιο τον Ιανουάριο. Οι δύο γύροι των προεδρικών εκλογών είναι προγραμματισμένοι για τις 23 Απριλίου και τις 7 Μαϊου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...