Πολιτική

Γαλλία: Ο Φιγιόν επικράτησε στο ντιμπέιτ με τον Ζιπέ

Ο Φρανσουά Φιγιόν, ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας,  που υπόσχεται ένα «ηλεκτροσόκ» υπέρ των επιχειρήσεων της χώρας, επικράτησε σύμφωνα με αναλυτές και μερίδα του γαλλικού Τύπου – ή τουλάχιστον δεν έχασε, σύμφωνα με άλλη-  στη χθεσινή τηλεμαχία με τον πιο μετριοπαθή αντίπαλό του, τον Αλέν Ζιπέ, ενόψει του δεύτερου γύρου των προκριματικών της  Δεξιάς για την ανάδειξη του υποψηφίου της για την προεδρία.

Ο Φιγιόν εμφανίστηκε πιο σκληρός, πιο επιθετικός, απέναντι σ' έναν πιο συμφιλιωτικό Ζιπέ, όπως εκτιμά η αριστερή “Liberation”.

Σε διαδικτυακή δημοσκόπηση της δεξιάς εφημερίδας “Le Figaro” το 73% δήλωσε ότι τους έπεισε περισσότερο ο πρώην πρωθυπουργός έναντι 27% του δημάρχου του Μπορντώ.
Το κλίμα στη δίωρη «ζωντανή» τηλεοπτική αναμέτρηση ήταν απρόσμενα ήρεμο. Εν συγκρίσει, βέβαια, με τις άγριες επιθέσεις που εξαπέλυσαν ο ένας στον άλλο οι δύο μονομάχοι τις προηγούμενες ημέρες, όταν ο Φιγιόν παραπονέθηκε ότι τον βάφτισαν «αντιδραστικό απ' τον Μεσαίωνα» για τα σχέδιά του να αντιταχθεί στην υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια ομοφυλοφίλων και τα προσωπικά του πιστεύω στο θέμα των αμβλώσεων και ο Ζιπέ διαμαρτυρήθηκε που τον αποκαλούν «Αλί Ζιπέ», επειδή υποστηρίζει την πολυπολιτισμικότητα στη Γαλλία.

Ο Φιγιόν, που επιμένει ότι είναι ο καλύτερος υποψήφιος για να αντιμετωπίσει την άκρα δεξιά, είπε  στο ντιμπέιτ ότι νιώθει πώς κέρδισε την «ιδεολογική μάχη».
Υποσχέθηκε ότι θα  περικόψει 500.000  θέσεις εργασίας στο Δημόσιο κι ότι θα φροντίσει ώστε να έχουν οι Γάλλοι πλήρη απασχόληση μέσα σε μια πενταετία -κι αυτό σε μια χώρα που μαστίζεται από μαζική ανεργία εδώ και τρεις δεκαετίες, περιλαμβανομένου και του διαστήματος που ο ίδιος διετέλεσε πρωθυπουργός.
Ο Φιγιόν είπε ακόμη ότι χρειάζονται περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της Υγείας κι ότι το κοινωνικό μοντέλο της Γαλλίας -περιλαμβανομένου του συνταξιοδοτικού, του ασφαλιστικού και των επιδομάτων ανεργίας- έχει χρεοκοπήσει και χρειάζεται εκ βάθρων αναθεώρηση.
Ο Αλέν Ζιπέ απ' την άλλη προειδοποίησε ότι οι αυτές οι «βίαιες», όπως τις αποκάλεσε, μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να αποδώσουν. Και κάλεσε τον ανθυποψήφιό του να ξεκαθαρίσει τη στάση του στο θέμα των εκτρώσεων. Ο Φιγιόν, που τονίζει με κάθε ευκαιρία τα χριστιανικά του πιστεύω προσπαθώντας  να προσελκύσει την ψήφο των σκληροπυρηνικών καθολικών, έχει πει  ότι προσωπικά διαφωνεί με τις αμβλώσεις. Αλλά στην τηλεμαχία τόνισε ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει τη σχετική νομοθεσία που υιοθέτησε η Γαλλία πριν από 40 χρόνια. Ο Ζιπέ είπε ότι για εκείνον η άμβλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα.
Οι δύο υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην οικονομία -ειδικά όσον αφορά το εύρος των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των περικοπών δημοσίων δαπανών που χρειάζεται η χώρα για να πάρει μπροστά η μηχανή της -αλλά και οι δύο εισηγήθηκαν περικοπές φόρων και θέσεων εργασίας στο δημόσιο.
Φιγιόν και Ζιπέ διαφώνησαν και ως προς την λεγόμενη «εθνική ταυτότητα» της χώρας. «Όχι, η Γαλλία δεν είναι πολυπολιτισμικό κράτος», είπε ο Φιγιόν προσθέτοντας ότι οι αλλοδαποί που ήρθαν στη Γαλλία θα πρέπει να αφομοιωθούν. «Όταν πας επίσκεψη στο σπίτι κάποιου, από ευγένια τουλάχιστον δεν κάνεις κατάληψη», είπε.
Ο Ζιπέ είπε ότι η ταυτότητα της Γαλλίας εδράζει στην πλούσια ποικιλομορφία της κι ότι θέλει να φέρει κοντά τους ανθρώπους ανεξαρτήτως χρώματος και θρησκείας.

Από την ατζέντα της αναμέτρησης δεν θα μπορούσε να λείπει ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Φρανσούα Φιγιόν. «Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Γαλλίας, που ένας Ρώσος πρόεδρος επιλέγει υποψήφιο για την προεδρία της Γαλλίας. Με ρωτήσατε αν με σόκαρε. Ναι το είδα στην τηλεόραση και ομολογώ πως με εξέπληξε» δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ.

«Απλά ζητώ να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τους Ρώσους, χωρίς να έχουμε ζητήσει την άδεια, την έγκριση της Ουάσινγκτον. Μπορούμε να δουλέψουμε και να ξαναχτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Κι αν δεν τα καταφέρουμε, τουλάχιστον να χτίσουμε μία γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας»,  απάντησε ο Φρανσουά Φιγιόν.

Οι δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον προς το παρόν, δείχνουν ότι ο υποψήφιος της Δεξιάς, όποιος κι αν είναι αυτός, θα περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα αναμετρηθεί με τη Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου και θα τη νικήσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ