Κόσμος

Γαλλία: Μονομαχία Φιγιόν - Ζιπέ για το χρίσμα της κεντροδεξιάς

Οι Γάλλοι επιλέγουν σήμερα τον κεντροδεξιό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Στον δεύτερο γύρο «μονομαχούν» ο Φρανσουά Φιγιόν με τον Αλέν Ζιπέ, δύο πρώην πρωθυπουργούς, με τον πρώτο να εμφανίζεται ως το φαβορί.

Ο Φιγιόν είχε εξασφαλίσει το 44,1% των ψήφων στον πρώτο γύρο, πριν από μία εβδομάδα, με τον Ζιπέ να συγκεντρώνει το 28,5%, με τους δύο τους να αφήνουν εκτός «κούρσας» τον Νικολά Σαρκοζί.

Ο υποψήφιος που θα αναδειχθεί από αυτή τη διαδικασία αναμένεται να είναι και ο μεγάλος αντίπαλος της Μαρίν Λεπέν, στις εκλογές της ερχόμενης άνοιξης. Είναι η πρώτη φορά που οι Ρεπουμπλικάνοι κάνουν τέτοιες προκριματικές εκλογές, όπως επισημαίνει το BBC.

Τόσο ο 62χρονος Φιγιόν όσο και ο 71χρονος Ζιπέ θέλουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά οι απόψεις τους διαφέρουν για την έκτασή τους, αλλά και την ταχύτητα με την οποία θα εφαρμοστούν. Ο Φιγιόν υποστηρίζει ότι οι Γάλλοι είναι θυμωμένοι και θέλουν δραστικές αλλαγές. Σχεδιάζει να «κόψει» 500.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ο Ζιπέ από την άλλη προτείνει την απόλυση σχεδόν των μισών.

Στο μεταξύ τους debate αυτή την εβδομάδα, ο Φιγιόν ήταν πιο πειστικός, σύμφωνα με το 71% των συντηρητικών ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση, ενώ την ίδια άποψη είχαν το 57% των ερωτηθέντων, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Τις τελευταίες ημέρες ο Ζιπέ, που θεωρούνταν αρχικά φαβορί για τη νίκη στις προκριματικές εκλογές- πριν από τον πρώτο γύρο- έχει επιχειρήσει να στρέψει την προσοχή στις προσωπικές απόψεις του Φιγιόν για τις αμβλώσεις και τους γάμους ομοφυλόφιλων, σε μία προσπάθεια να κινητοποιήσει τους κεντρώους και ίσως ακόμη και αριστερούς ψηφοφόρους, σχολιάζει το BBC.

Επίσης, χρησιμοποίησε ως επιχείρημα ότι ο αντίπαλός του είναι κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν, εν μέσω της έντασης ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα, για τα ζητήματα της Συρίας και της Ουκρανίας. «Αυτές είναι οι πρώτες προεδρικές εκλογές στις οποίες ο Ρώσος πρόεδρος επιλέγει υποψήφιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζιπέ.

Ο Φιγιόν έχει υποστηρίξει ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ προκάλεσαν τη Ρωσία, με την επέκτασή τους στην ανατολική Ευρώπη, και κάλεσε σε συμμαχία με τη Ρωσία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ