Πολιτική

Γαλλία: Απόψε το debate Φιγιόν-Ζιπέ

Αν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις, τότε ο Φρανσουά Φιγιόν έχει τη νίκη στο τσεπάκι.

Ο πρώην πρωθυπουργός επικράτησε κάτι παραπάνω από άνετα στον πρώτο γύρο των προκριματικών της γαλλικής Δεξιάς για το χρίσμα με 44%, έναντι 29% του Αλέν Ζιπέ, τον οποίο θα βρει απέναντί του στην αναμέτρηση της Κυριακής. Ο δήμαρχος του Μπορντώ, που μέχρι πρότινος ήταν το φαβορί να διαδεχθεί τον Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας, παίζει απόψε το τελευταίο του χαρτί στην τηλεμαχία με τον κατά δέκα χρόνια νε;oτερό του Φιγιόν.

Από την περασμένη Κυριακή ο Αλέν Ζιπέ μ' ένα μπαράζ συνεντεύξεων σε εφημερίδες, ραδιόφωνα, κανάλια και περιοδικά προσπαθεί να πείσει ότι η οικονομική πολιτική του αντιπάλου του είναι πολύ ακραία για τους κεντρώους ψηφοφόρους που μπορεί να κρίνουν τις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης. Αλλά τα μαθηματικά δεν του βγαίνουν.
«Η δυναμική που διαμορφώθηκε στον πρώτο γύρο είναι σαφώς υπέρ του Φιγιόν», λέει ο Μπερνάρ Σανανέ του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Elabe. «Και για να αντιστραφεί η τάση αυτή θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση ανθρώπων που δεν πήγαν να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο, καθώς και μετακίνηση ψηφοφόρων απ' τον Φιγιόν προς τον Ζιπέ.»

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Οdoxa, που δημοσιεύτηκε προχθές, αλλά διενεργήθηκε προτού γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου,  ο Φιγιόν αναμένεται να συντρίψει τον Ζιπέ με 65% έναντι 35%. Άνετη νίκη του 62χρονου συντηρητικού πολιτικού με 56% έναντι 44% του ανθυποψηφίου του προβλέπει και μια άλλη δημοσκόπηση της OpinionWay.\

Τι θα επιλέξουν όσοι ψήφισαν κατά του Σαρκοζί;

Για να ψηφίσει κανείς στο δεύτερο γύρο δεν χρειάζεται να έχει ψηφίσει στον πρώτο, ούτε υποχρεούνται όσοι ψήφισαν την περασμένη Κυριακή να ψηφίσουν και την επόμενη. Αυτό έχει τη σημασία του δοθέντος ότι στις 20 Νοεμβρίου «υπήρξε μεγάλη προσέλευση αριστερών ψηφοφόρων, που πήγαν να ψηφίσουν κατά του Σαρκοζί», όπως είπε ο εκλογολόγος της OpinionWay Μπρούνο Ζανμπάρ. «Δεν είναι δεδομένο ότι δεν θα επιστρέψουν κι αυτή την Κυριακή στις κάλπες. Εξαρτάται απ' το πώς θα ερμηνεύσουν τον Φιγιόν, αν θα τον εκλάβουν ως σκληροπυρηνικό.»

Κι ο Ζιπέ κάνει ό,τι μπορεί για να παγιώσει αυτή την αντίληψη για τον αντίπαλό του και θα το επιχειρήσει και σήμερα. Έχει χαρακτηρίσει «σκληρό» το οικονομικό πρόγραμμα του Φιγιόν, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει τη Γαλλία σε παράλυση και κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό ότι σχεδιάζει να ανατρέψει τη νομοθεσία περί αμβλώσεων. «Είμαι πιο ανοικτός στον εκσυγχρονισμό», είπε προχθές ο ηλικίας 71 ετών Ζιπέ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe1.
Ο Φιγιόν απ' την άλλη διαμαρτύρεται: «με παρουσιάζουν λες κι έρχομαι απ' το Μεσαίωνα.»

Ο Φιγιόν ξεκαθάρισε ότι μολονότι αντιτίθεται ως πιστός καθολικός στις εκτρώσεις, δεν θα ασχοληθεί ούτε με αυτό το θέμα, ούτε με τους γάμους των ομοφυλοφίλων. Όσο για τα σχέδιά του να περικόψει 8% των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο και να επαναφέρει την εργάσιμη εβδομάδα στις 39 ώρες, δήλωσε στο BFM: «αν δεν κάνεις τίποτε για να εμποδίσεις τη χώρα να χρεωκοπήσει, καλύτερα να κάτσεις στο σπίτι σου.»
Αλλ' ούτε και οι συγκρίσεις με την οικονομική πολιτική της Μάργκαρετ Θάτσερ -της οποίας δηλώνει θαυμαστής- τον ενοχλούν: «έκανε το καλύτερο για να σώσει τη χώρα της», λέει.

Ποιος είναι ο καταλληλότερος για να αντιμετωπίσει την Λεπέν;

Έξι μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές οι σφυγμομετρήσεις λένε ότι όποιος πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών θα βρεθεί αντιμέτωπος με την προεδρική υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, τη Μαρίν Λεπέν, αφού ο Σοσιαλιστής νυν πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταγράφει τα χειρότερα ποσοστά δημοτικότητας στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας και μπορεί να χάσει κι άλλες ψήφους από διαρροές προς εσωκομματικούς αντιπάλους του.
Ο Ζιπέ, που τηρεί γενικώς πιο ήπια στάση στο μεταναστευτικό αλλά και στον περιορισμό των θρησκευτικών πρακτικών των μουσουλμάνων σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους της Δεξιάς, παρουσιάζει εαυτόν ως τον καταλληλότερο να προσελκύσει τις ψήφους των κεντρώων και να διεμβολίσει τη δεξαμενή της Αριστεράς.

Αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Φιγιόν θα νικήσει άνετα τη Λεπέν και μάλιστα με διψήφια διαφορά. «Το πρόγραμμά μου είναι το καλύτερο για να νικήσουμε την άκρα δεξιά», λέει. «Αν συνεχίσουμε με πολιτικές που δεν επιφέρουν αλλαγές στον τρόπο ζωής των Γάλλων, τότε θα καταλήξουμε στην άκρα δεξιά. Εγώ μπορώ να ανταποκριθώ στο αίτημα των Γάλλων που θέλουν περισσότερη ασφάλεια.»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ