Κόσμος

«Βροχή» παραπόνων απο ΕΕ και κράτη-μέλη για την κατάσταση στα hotspot (βίντεο)


Μπαράζ παραπόνων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη μέλη της ΕΕ για τη διαχείριση του προσφυγικού από τις ελληνικές Αρχές, λίγο μετά την αποκάλυψη της απόφασης του Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου του Βελγίου Τέο Φράνκεν για απομάκρυνση του τεχνικού προσωπικού τους από τα ελληνικά hotspot λόγω έλλειψης επαρκών συνθηκών ασφάλειας.

Την ίδια στιγμή η σημερινή έκδοση της Βελγικής εφημερίδας «La Libre Belgique» αναφέρει πως οι δηλώσεις του Βέλγου Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου τις τελευταίες εβδομάδες, υποδεικνύουν μία επιθυμία σκλήρυνσης πολιτικής και θέληση για επιστροφή στον κανονισμό του Δουβλίνου.

Λίγες ώρες μετά την εκτόνωση των ταραχών στο hotspot στη Χίο, η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό δήλωσε πως η Επιτροπή είναι «ενήμερη για τη κατάσταση της ασφάλειας στα ελληνικά νησιά και τους πιθανούς κίνδυνους» και πως ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει «επανειλημμένα επικοινωνήσει με τις ελληνικές Αρχές για το θέμα της ασφάλειας του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO)».

Για το ζήτημα της ασφάλειας στα νησιά, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος είχε στείλει και επιστολή στον Γιάννη Μουζαλα στις 4 Νοεμβρίου τονίζοντας πως τα κράτη μέλη της ΕΕ χρειάζονται εγγυήσεις για την προστασία και την ασφάλεια του προσωπικού που στέλνουν και πίεσε για «άμεση βελτίωση των συνθηκών».

Τέτοια είναι η κατάσταση που επικρατεί, ώστε μια ημέρα πριν την επιστολή του Επίτροπου, ο εκτελεστικός διευθυντής της EASO είχε συνάντηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης και του επανέλαβε τις ανησυχίες του για την ασφάλεια στα νησιά.

http://ec.europa.eu/avservices/play.cfm?ref=I128880&videolang=INT&devurl=http://ec.europa.eu/avservices/video/player/config.cfm

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ