Κόσμος

Βρετανία: Ο Πολ Νάτολ εξελέγη ως διάδοχος του Φάρατζ στο UKIP

Υπερίσχυσε των δύο άλλων υποψηφίων, της Σούζαν Έβανς και του Τζον Ρις-Έβανς, κερδίζοντας τα ηνία του τρίτου μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος

Ο Πολ Νάτολ εξελέγη σήμερα επικεφαλής του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) διαδεχόμενος τον χαρισματικό Νάιτζελ Φάρατζ, σύμμαχο του Ντόναλντ Τραμπ, η αποχώρηση του οποίου κινδυνεύει να προκαλέσει μόνιμο πλήγμα στο αντιμεταναστευτικό κόμμα το οποίο τάχθηκε υπέρ του Brexit.

Ο Πολ Νάτολ, που κλείνει τα 40 την Τετάρτη, θεωρείτο φαβορί και υπερίσχυσε των δύο άλλων υποψηφίων, της Σούζαν Έβανς και του Τζον Ρις-Έβανς, κερδίζοντας τα ηνία του τρίτου μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος που συγκέντρωσε το 12,6% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

"Είναι μια νέα αρχή, θα συσπειρώσουμε το κόμμα και θα θέσουμε τέλος στις διαιρέσεις", δήλωσε ο ΝΕΟΣ επικεφαλής στους υποστηρικτές του κόμματος που συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος είναι ο τρίτος ηγέτης του UKIP σε τρεις μήνες μετά την παραίτηση τον Σεπτέμβριο της Νταϊάν Τζόουνς η οποία ανάγκασε τον Νάιτζελ Φάρατζ να επανέλθει προσωρινά.

Αντιμετωπίζοντας διαιρέσεις και οικονομικά προβλήματα και σε αναζήτηση νοήματος μετά την εκπλήρωση του ονείρου του για το Brexit, το UKIP διέρχεται μια πολύ δύσκολη φάση.

"Είχαμε ένα καλοκαίρι αντάξιο του Μπένι Χιλ", συνόψισε ο πρόεδρος του κόμματος Πολ Όακντεν ανακοινώνοντας σήμερα το αποτέλεσμα και επικαλούμενος τον εκλιπόντα διάσημο άγγλο κωμικό ηθοποιό.

Ο μεγαλύτερος φόβος του κόμματος είναι η αποχώρηση του ιστορικού ηγέτη του, του Νάιτζελ Φάρατζ, ενός από τους πρωτεργάτες της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να "ανακτήσει τη ζωή του" μετά τη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Από τότε ο Φάρατζ βρήκε μια καινούρια απασχόληση υποστηρίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ στη μάχη για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου και τασσόμενος ανοικτά στο πλευρό του.

"Το Βrexit οδήγησε απευθείας στην ήττα του κατεστημένου και στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ", υπογράμμισε σήμερα ο Φάρατζ ο οποίος αναχωρεί και πάλι αυτή την εβδομάδα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά λογαριάζει να παραμείνει ευρωβουλευτής εκπροσωπώντας το UKIP στο Στρασβούργο.

"Χωρίς εμάς, δεν θα είχε υπάρξει δημοψήφισμα" και το UKIP "έπαιξε καθοριστικό ρόλο" στην εκστρατεία για το Brexit, πρόσθεσε.

Μόνο που το Ukip έχει δείξει έως τώρα πλήρη ανικανότητα να διαχειριστεί την περίοδο μετά-Φάρατζ.

Αντί να κεφαλαιοποιήσει το Brexit, το ευρωφοβικό κόμμα έγινε πρωτοσέλιδο με τις διαιρέσεις του. Οι τελευταίες κλιμακώθηκαν όταν δύο ευρωβουλευτές του διαπληκτίστηκαν στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νοσοκομείο ο ένας από αυτούς, ο Στίβεν Γουλφ, ο οποίος είχε προβληθεί ως υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.

Τον Οκτώβριο ο Γουλφ αποχώρησε από το UKIP. Άλλες παραιτήσεις έφεραν τον αριθμό των ευρωβουλευτών του Ukip από 24 σε 20.

Εξάλλου, το Ukip έχει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες ότι χρηματοδότησε, με χρήματα της ΕΕ, την εκστρατεία του για τις βουλευτικές του Μαΐου του 2015 και το δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε την επιστροφή των χρημάτων, ενώ η βρετανική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σχετικά με τις υποψίες για δόλια χρήση των χρημάτων της ΕΕ.

Αυτό αναμένεται ότι θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά του κόμματος που είδε να βυθίζεται κατά 97% το ποσό των δωρεών που λαμβάνει μεταξύ της 1ης Ιουλίου και του τέλους Σεπτεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (42.943 λίρες έναντι 1,25 εκατομμυρίων λιρών), σύμφωνα με στοιχεία της εκλογικής επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...