Εθνικά θέματα

Βραβεία σε Ρώσους φοιτητές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Βραβεία στους φοιτητές της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Η επιρροή της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στο Δίκαιο της Ευρώπης και της Ρωσίας».

«Η Ευρώπη ως οικοδόμημα στηρίζεται πάνω σε τρεις πυλώνες. Ο ένας είναι η αρχαία Ελλάδα, το πνεύμα, η ελευθερία του ανθρώπου ως αξίας, ως οντότητας, ο δεύτερος η Ρώμη η οποία έχει κληροδοτήσει την έννοια του κράτους και των θεσμών και η χριστιανική διδασκαλία η οποία είναι ο τρίτος πυλώνας της Ευρώπης, που εκφράζει τον ανθρωπισμό» ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Όλα αυτά συνδέονται και δεν είναι δυνατό να μιλάμε γι`αυτά χωρίς να μιλάμε για την νομική πραγματικότητα και χωρίς να μιλάμε για την επιρροή της Αρχαίας Ελλάδας πάνω στη φιλοσοφία, η οποία διαπέρασε ανά τους αιώνες τη σκέψη του ανθρώπου για να φτάσει μέχρι την Ευρώπη και βεβαίως και τη Ρωσία».«Εμείς αλλά και η Ευρώπη, δεν ξεχωρίζουμε τις επιρροές που έχουν υπάρξει από εκείνες που αφορούν και στο ρωσικό Δίκαιο. Το ρωσικό Δίκαιο πρέπει να το δούμε ως ένα μέρος του ευρύτερου ευρωπαϊκού δικαίου και αυτό είναι κάτι το οποίο ίσως να αποτελέσει και κάποιο από τα συμπεράσματα αυτού του συνεδρίου» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Το συνέδριο συνδιοργανώνει η Ακαδημία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του EPLO με το «Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμού Νίκος Σβορώνος» σε συνεργασία με τη Ρωσική Προεδρική Ακαδημία Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης (RANEPA) και αποτελεί την κορύφωση των εκδηλώσεων στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, ο καθηγητής, κοσμήτορας Δικαίου της ανώτατης σχολής κοινωνικών και οικονομικών επιστημών της ακαδημίας Ranepa, Ντμίτρι Ντόζντεφ, ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τασόπουλος, ο καθηγητής του τμήματος «θεωρίας του Δικαίου» της Ακαδημίας Ranepa, Άντον Μιχαήλωφ, και η επίκουρη καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Δημοπούλου. Τα συμπεράσματα παρουσίασε η καθηγήτρια Κέλλυ Μπουρδάρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ