Κόσμος

Βαρσοβία: Xιλιάδες διαδήλωσαν κατά των «κομμουνιστικών» αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα

Χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους της Βαρσοβίας, παρά τη βροχή, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πιλσούντσκι, μια από τις μεγαλύτερες της Βαρσοβίας, φωνάζοντας το σύνθημα «Όχι στο χάος στα σχολεία».

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει το σημερινό σύστημα των τριών βαθμίδων (δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο ή επαγγελματική εκπαίδευση) με ένα σύστημα δύο βαθμίδων: πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης 8 ετών και δευτεροβάθμιας 4 ετών, όπως ίσχυε μέχρι το 1999. Για πολλούς ωστόσο αυτό το σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση σήμερα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το κομμουνιστικό παρελθόν της χώρας.

Διαδηλωτές πετούν κιμωλίες μπροστά από το κοινοβούλιο στη Βαρσοβία, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Με βάση το νέο σύστημα, από την επόμενη σχολική χρονιά θα καταργηθεί το γυμνάσιο και θα γίνουν αλλαγές στην υποχρεωτική διδακτέα ύλη. Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η νέα ύλη παραμένει άγνωστη.

«Το πρώτο βήμα σήμερα είναι η αλλαγή της δομής, το δεύτερο θα είναι η επίθεση στο πρόγραμμα, που θα επικεντρωθεί στο παρελθόν της Πολωνίας, αντί για το μέλλον. Είναι λάθος να κλειστούμε μέσα στους εθνικιστικούς μύθους και να μην προχωρήσουμε προς το μέλλον, σε μια ανοιχτή ευρωπαϊκή κοινωνία» σχολίασε ο Γιαν Σκρίπεκ, καθηγητής καλλιτεχνικών σε γυμνάσιο της Βαρσοβίας.

Οι επικριτές της μεταρρύθμισης επικαλούνται επίσης στοιχεία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, σύμφωνα με τα οποία, οι Πολωνοί μαθητές έχουν βελτιώσει τις επιδόσεις τους μετά το 2003 και εκφράζουν φόβους ότι με τις αλλαγές θα τεθεί σε κίνδυνο η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ