Επιστήμη

Έρευνα: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εθιστικά και μας εμποδίζουν να συγκεντρωθούμε

Μια μελέτη του 2006 για τα κινητά τηλέφωνα και την οδήγηση διαπίστωσε ότι «οι βλάβες που σχετίζονται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση μπορεί να είναι τόσο σοβαρές όσο αυτές που σχετίζονται με την οδήγηση κατά την επήρεια αλκοόλ».

Με απλά λόγια, η προσπάθεια να κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα, έχει ως αποτέλεσμα να κάνουμε κάτι από αυτά λάθος και μάλιστα με τραγικές συνέπειες.

Μια έρευνα που έγινε φέτος συνέδεσε τα social media με θέματα που αφορούν στη συγκέντρωση και στην προσοχή.

Μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι μπορεί να χρειαστούν από 15 έως και 25 λεπτά για τον εγκέφαλο «για να επανέλθει εκεί που ήταν μετά τη διακοπή για να ελέγξετε για παράδειγμα ένα email».

Ότι τα κινητά αποσπούν την προσοχή δεν είναι ακριβώς είδηση.

Το 2013 σε έρευνα της National Association το 46% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τα κινητά τηλέφωνα αποσπούσαν την προσοχή στην τάξη.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα που έχουν τα social media ειδικά στον εγκέφαλό σας και τη συγκέντρωσή σας, είναι όλο και περισσότερο θέμα προς συζήτηση για την καταπολέμηση του.

Ένα πρόσφατο άρθρο στην εφημερίδα New York Times που γράφτηκε από έναν καθηγητή και επιστήμονα πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Georgetown, ανέφερε το ζήτημα της χρήσης των social media και πώς ο ίδιος το αποφεύγει για χάρη της δουλειάς του:

«Σκεφτείτε ότι η ικανότητα συγκέντρωσης, χωρίς να αποσπάται η προσοχή για δύσκολα καθήκοντα, γίνεται ολοένα και πιο πολύτιμη σε μια όλο και πιο περίπλοκη οικονομία. Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αποδυναμώνουν αυτή την ικανότητα, διότι είναι κατασκευασμένα για να είναι εθιστικά.

Σταματήστε να μπαινοβγαίνετε συνέχεια στους λογαριασμούς σας στο Facebook και στο Twitter!»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...