Κοινωνία

Hotspots ώρα μηδέν: Εξεγέρσεις και υποστελεχωμένες υπηρεσίες!

Τα επεισόδια που σημειώνονται πλέον συχνά στα hotspots, έχουν θέσει σε κατάσταση επιφυλακής τους τοπικούς φορείς των νησιών, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση και στα συναρμόδια υπουργεία που έχουν αναλάβει τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στα τρία hotspots που βρίσκονται εντός των διοικητικών της ορίων φιλοξενούνται περισσότερα από 11.500 άτομα, αριθμός υπερδιπλάσιος από ότι η χωρητικότητα τους η οποία αγγίζει τις 5.450 θέσεις. Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή στο hotspot της Μόριας της Λέσβου διαμένουν περισσότεροι από 5.300 πρόσφυγες, στη Χίο ο αριθμός των μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί έχει εκτοξευτεί στους 4.200, ενώ στη Σάμο έχει σημειώσει ρεκόρ με περίπου 2000 άτομα να περιμένουν να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους.

Υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες ασύλου

Σύμφωνα με τους αρμόδιους η τραγική κατάσταση που παρατηρείται για άλλη μια φορά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, οφείλεται κυρίως στην υποστελέχωση των υπηρεσιών ασύλου.

«Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης προέβλεπε τη συνδρομή από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 400 άτομα που θα τοποθετούνταν σε όλα τα hotspots
προκειμένου οι περισσότεροι από αυτούς να βοηθήσουν στις αιτήσεις ασύλου των μεταναστών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας έχουν έρθει μόνο 19 άτομα τα οποία έχουν διανεμηθεί σε όλα τα νησιά του Αιγαίου», λέει στο protothema.gr η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και συνεχίζοντας προσθέτει:

«Από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής έχουν διατεθεί 25 άτομα για τις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά της Χίου, της Λέσβου και της Σάμου. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός αν αναλογιστεί κανείς ότι θα πρέπει να εξετάσουν περισσότερες από 7.500 αιτήσεις, με τον αριθμό αυτό να ανεβαίνει καθημερινά, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουμε περίπου εκατό νέες αφίξεις μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από τα παραλία της Τουρκίας. Είναι γεγονός ότι οι υπηρεσίες ασύλου που εξετάζουν την προώθηση των μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα ή της επιστροφής τους στην Τουρκία είναι υποστελεχωμένες».

Μάλιστα από το πρωί της Δευτέρας όπου σημειώθηκαν τα επεισόδια στο hotspot της Μόρια στη Λέσβο, σταμάτησαν να εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου κι είναι άγνωστο ποτέ οι υπάλληλοι θα είναι σε θέση να συνεχίσουν το δύσκολο έργο τους.

Δεν προέβλεψαν αύξηση του ιατρικού προσωπικού στα δοκιμαζόμενα νησιά.

Κι αν η μεγάλη συσσώρευση των μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου τείνει να πάρει διαστάσεις μόνιμου φαινομένου, την ίδια ώρα οι δομές υγείας βρίσκονται πλέον στα όρια τους. «Υπάρχουν γιατροί στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης όπου έχουν να πάρουν ρεπό εδώ κι ενάμιση μήνα εξαιτίας της πληθώρας των ασθενών. Η παιδιατρική μονάδα είναι γεμάτη από παιδιά μεταναστών. Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται στη χώρα μας εξαντλημένοι κι ενώ έχουν αντιμετωπίσει πολλές κακουχίες. Θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού» , λέει η Χριστίνα Καλογήρου.

Το γεγονός αυτό αν κι έχει κοινοποιηθεί στα αρμόδια υπουργεία, ωστόσο οι ηγεσίες του δε φαίνεται να έδειξαν την απαραίτητη προσοχή. Όπως αναφέρει στο protothema.gr η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου προς έκπληξη τους οι τοπικοί φορείς της Λέσβου διαπίστωσαν ότι στην πρόσφατη προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για το διαγωνισμό θέσεων σε περιοχές που υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας μεταναστών είχε αποκλειστεί όλο το Αιγαίο.

«Οι ιατρικοί σύλλογοι στους οποίους έγινε αντιληπτή η προκήρυξη μας ανέφεραν ότι ενώ προβλέπει θέσεις προσωπικού για περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος όπου υπάρχουν χώροι φιλοξενίας μεταναστών, δεν έχει συμπεριληφθεί το Αιγαίο. Το ζήτημα αυτό χρήζει άμεσης επανεξέτασης από τα συναρμόδια υπουργεία», αναφέρει η Χριστίνα Καλογήρου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...