Κόσμος

F-14 Tomcat vs λιβυκών MiG-23 - Δείτε βίντεο


Στις 4 Ιανουαρίου 1989, κοντά στις ακτές της Λιβύης, δύο F-14 από το αεροπλανοφόρο USS John F. Kennedy τέθηκαν σε ετοιμότητα για να αναχαιτίσουν ένα ζεύγος λιβυκών MIG-23 Floggers. Τα MIG-23 είχαν απογειωθεί από την αεροπορική βάση Al Bumbaw κοντά στο Τομπρούκ. Τα F-14 Tomcats εγκλώβισαν τα MIGs με τα ραντάρ τους.

Φυσιολογικά, και ενώ θα αναμενόταν ότι ένας τέτοιος εγκλωβισμός θα ανάγκαζε τα MIGs να επιστρέψουν στη βάση τους στη Λιβύη, αυτό δεν συνέβη αυτή τη φορά. Τα Tomcats απειλήθηκαν από βλήματα AA-7 Apex, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν και να εμπλακούν με τα MIGs.

Η κλειστή αερομαχία κράτησε 6-8 λεπτά οπότε ο αρχηγός του σχηματισμού των F-14 εξαπέλυσε ένα βλήμα AIM-7 Sparrow, που όμως δεν βρήκε στόχο. Ενώ το δεύτερο F-14 πέτυχε το στόχο του με βλήμα και αυτό AIM-7, καταρρίπτοντας ένα από τα MIG-23.

Ο αρχηγός του σχηματισμού των F-14 ξαναμπήκε στην αερομαχία με το δεύτερο MIG-23 και εξαπολύοντας ένα βλήμα AIM-9 Sidewinder, προσέβαλε το στόχο του στο πίσω μέρος.

Οι πιλότοι και των δύο MIG-23 εγκατέλειψαν με ασφάλεια τα καταρριφθέντα αεροσκάφη τους.

Από τότε κανένα λιβυκό MIG-23 δεν ενεπλάκη ποτέ ξανά με αεροσκάφη F-14 Tomcat του US Navy

Δείτε το βίντεο

https://www.youtube.com/embed/tpBFOYeJc6U

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...