Πολιτική

Aύριο το δεύτερο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Η οικονομία στο επίκεντρο

Με το βλέμμα στραμμένο στο δεύτερο-κρίσιμο-συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά αύριο στο Tae Kwon Do βρίσκονται κυβέρνηση και κόμμα επιχειρώντας να εκπέμψουν σήμα ανανέωσης και ενότητας.

Ο πρωθυπουργός στοχεύει ευθέως σε μία μεγάλη πολιτική ανασυγκρότηση, η οποία  συνδέεται όμως και με τον ανασχηματισμό που κοντοζυγώνει.

Όπως εξηγεί ο στενός πρωθυπουργικός πυρήνας στο iefimerida το βασικό ζητούμενο του συνεδρίου είναι «πως τελικά μπορεί να υπάρξει αριστερή διακυβέρνηση σε συνθήκες επιτροπείας». Με τις ίδιες πηγές να επισημαίνουν πως γύρω απ’ αυτό  το ερώτημα θα γίνει αντιπαράθεση επιχειρημάτων και θα διατυπωθούν όλα τα διλήμματα που βάζει εκ των πραγμάτων η διαχείριση της εξουσίας.

Η Οικονομική πολιτική στο επίκεντρο
Με αιχμή την υπογραφή της συμφωνίας και την υλοποίησή της, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να αποδείξει σε συνέδρους και βάση αν και με ποιο τρόπο μπορεί να ασκεί αριστερή οικονομική πολιτική, με απώτερο σκοπό την προστασία των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων.

Σημειωτέον, ότι ο τιμονιέρης της διαπραγμάτευσης και υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο επικεφαλής των «53» με τους τελευταίους να σηκώνουν το βάρος της "αριστερής συνείδησης" και να έχουν διαμαρτυρηθεί (για θέματα πέρα από το προσφυγικό και το Σύνταγμα) και για επιλογές της κυβέρνησης.

Κυβέρνηση και Κόμμα
Ο Αλέξης Τσίπρας,- ο οποίος  κατά κοινή ομολογία είναι εσωκομματικά πανίσχυρος- καλείται να υπερκεράσει φιλιες γκρίνιες. Κι αυτό, γιατί δεν είναι λίγες οι φωνές που συχνά κατηγορούν το Μαξίμου ότι αποτελεί κέντρο λήψης αποφάσεων που κάνει τους υπόλοιπους ενίοτε να μένουν στα σκοτάδια και να πληροφορούνται πράγματα εκ των υστέρων.

Ενδιαφέρον θα έχει και η συζήτηση αναφορικά με τη λειτουργία των τάσεων μιας και οι περισσότεροι κρίνουν πως η διατήρησή τους είναι αναγκαία, πλην όμως δεν γίνεται να λειτουργούν ως μηχανισμός.

Σε δεύτερο χρόνο, ξεχωριστό ενδιαφέρον θα έχει η συμπλήρωση του παζλ της Πολιτικής Γραμματείας. Όργανο, στο οποίο εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις («53», ενωτική κίνηση, πλατφόρμα ’10, ΠΑΣΟΚογενείς). Νωρίτερα, θα έχει εκλεγεί το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο που είναι η Κεντρική Επιτροπή με τις συμμαχίες και τις υπόγειες συγκρούσεις να αναδεικνύουν τα μέλη της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...