Επιστήμη

3D Βίντεο: Έτσι ήταν το σπίτι ενός πάμπλουτου τραπεζίτη στην Πομπηία

Ένα 3D βίντεο καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια πως ήταν το σπίτι ενός πάμπλουτου τραπεζίτη στην Πομπηία (Vid)
Εύη Κιόρρι

Μια ομάδα διεθνών ερευνητών και αρχαιολόγων προχώρησε σε εικονική ανακατασκευή του πολυτελούς σπιτιού ενός τραπεζίτη, για να δείξει τον αμύθητο πλούτο της περιοχής και τις οικίες που έγιναν στάχτη μετά την έκρηξη του ηφαιστείου το 79 μ.Χ.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1980 κοντά στην αρχαία Πομπηία, που αποτέλεσε και τον μεγαλύτερο σεισμό, από εκείνον που έθαψε στις στάχτες μια από τις πιο αξιομνημόνευτες πόλεις της ιταλικής αρχαιότητας, το Σουηδικό Ινστιτούτο της Ρώμης αποφάσισε να προχωρήσει σε λεπτομερή καταγραφή της θαμμένης Πομπηίας.

https://vimeo.com/185534416

Στόχος του εγχειρήματος ήταν η λεπτομερής μελέτη και η ανάλυση ολόκληρης της αρχαίας πόλης της Πομπηίας. Για τις ανάγκες των ερευνών χρησιμοποιήθηκαν από την ομάδα σκάνερ, που βοήθησαν στη μελέτη κάθε μέτρου της αρχαίας πόλης, όπως και των οικοδομημάτων της που καταστράφηκαν από τον σεισμό και τη λάβα του ηφαιστείου.

Οι πρώτες 3D εικόνες που έδειχναν πως ήταν η ζωή στην αρχαία Πομπηία κυκλοφόρησαν το 2011 και το 2012, εκ τότε η εργασία των επιστημόνων και ερευνητών συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα να φτάσουν στην εικονική "αναδημιουργία" της πολυτελούς οικείας του Caecilius Iucundus.

Ο Lucius Caecilius Iucundus ήταν ένας πλούσιος, που δάνειζε χρήματα σ' όποιον είχε ανάγκη και στη συνέχεια τα εισέπραττε με κάποιο κέρδος. Το σπίτι του, που αποτελεί ένα από τα λίγα οικοδομήματα της αρχαίας πόλης που σώζονται μερικώς, αποτελούσε ένα από τα στολίδια της πόλης.

Εκτιμάται πως, η οικία του ήταν ένα δείγμα του πλούτου του και αποτελούσε μια από τις πιο πολυτελείς που υπήρχαν σ' ολόκληρη την αρχαία Ρώμη.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, "Συνδυάζοντας τη σύγχρονη τεχνολογία και τις παραδοσιακές τακτικές μπορέσαμε και καταγράψαμε κάθε λεπτομέρεια τις αρχαίας πόλης."

Μεταξύ άλλων, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να καταγράψουν ακόμη και τις λεπτομέρειες από το στολισμένο πάτωμα του σπιτιού, λεπτομέρειες από την μορφή που είχε ο κήπος, πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου, όπως ένα σιντριβάνι απ' όπου ανάβλυζε νερό την ώρα που η λάβα σκέπαζε τα πάντα.

(ΠΗΓΗ: Sci-news.com)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...