Επιστήμη

Όλα τα είδη κακόβουλου λογισμικού και πως να προστατευτείτε

Πολλοί ίσως μπερδεύονται με όλες αυτές τις έννοιες στις οποίες συνεχώς προστίθενται και άλλες όπως worms, key loggers, Trojans κλπ. Να ξεκαθαρίσουμε αρχικά ότι τα προγράμματα antivirus προστατεύουν μόνο από ιούς, δηλαδή κακόβουλα προγράμματα που ο μοναδικός τους σκοπός είναι η πρόκληση ζημιών στον υπολογιστή του θύματος. Πρόκειται συνήθως για εκτελέσιμα προγράμματα που πρέπει να τα εκτελέσει ο χρήστης για να κάνουν ζημιά. Τα προγράμματα antivirus λοιπόν, προστατεύουν μόνο από τους ιούς. Υπάρχουν όμως και μερικά προγράμματα (π.χ. NOD32), που έχουν μέσα τους και μηχανή αναζήτησης spyware. Επιπλέον υπάρχουν και οι λεγόμενες σουίτες όπου πρόκειται για πακέτα antivirus-antispyware καθώς και πιθανά anti-spam και firewall. Ας τα δούμε όμως με περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι ιοί είναι ένα τμήμα ηλεκτρονικού κώδικα ο οποίος προσκολλάται σε ένα πρόγραμμα ή ένα αρχείο, ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από υπολογιστή σε υπολογιστή. Προσβάλει καθώς μετακινείται. Οι ιοί μπορούν να καταστρέψουν το λογισμικό σας, το υλικό σας και τα αρχεία σας.

Τα spyware είναι εφαρμογές ή άλλου είδους αρχεία που ο στόχος τους είναι η συλλογή πληροφοριών κυρίως για τις συνήθειες του χρήστη. Δημιουργούν μία γέφυρα του υπολογιστή-θύμα με τον δημιουργό τους και αποστέλλουν εκεί τα στοιχεία.

Τα adware περιλαμβάνονται συνήθως σε δωρεάν εφαρμογές και ο σκοπός τους είναι το να παρουσιάζουν διαφημίσεις μέσα στο περιβάλλον εργασίας της εφαρμογής.

Τα worms έχουν σχεδιαστεί για να αντιγράφουν τον εαυτό τους από τον έναν υπολογιστή στον άλλον. Κάνουν έλεγχο του υπολογιστή για μεταφορά αρχείων και δεδομένων. Ο μεγάλος κίνδυνος των worms είναι η ικανότητά τους να αναπαράγονται σε μεγάλο βαθμό. Π.χ. ένα worm μπορεί να αποστείλει αντίγραφα του εαυτού του σε όλους όσους είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείο και οι υπολογιστές των παραληπτών θα κάνουν το ίδιο.

Οι Δούρειοι Ίπποι είναι προγράμματα που μπορεί να φαίνονται χρήσιμα αλλά τελικά θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των υπολογιστών και μπορούν να προκαλέσουν αρκετή ζημιά. Συνήθως έχουν τη μορφή ενός ηλεκτρονικού μηνύματος (email) που έχει συνημμένα αρχεία τα οποία μπορεί να μοιάζουν χρήσιμα όπως π.χ. ενημερώσεις ασφαλείας προγραμμάτων. Επίσης μπορούν να επιτεθούν στο antivirus software καθώς και στο firewall.

Τρόποι προστασίας

Γενικά δεν υπάρχει κάποιος εγγυημένος τρόπος προστασίας από ιομορφικό ή κακόβουλο λογισμικό. Αυτά που θα πρέπει να έχει ένας σύγχρονος υπολογιστής που έχει σύνδεση με το δίκτυο είναι:

  • Πρόγραμμα antivirus πλήρως και καθημερινά ενημερωμένο (προσωπικές προτάσεις: NOD32, Antivir)
  • Πρόγραμμα antispyware επίσης ενημερωμένο το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργό κατά τις περιηγήσεις μας στο Internet. Επίσης θα πρέπει να υπάρχουν και προγράμματα antispyware τα οποία δεν θα τρέχουν στην εκκίνηση αλλά να γίνεται έλεγχος με αυτά, σε τακτά χρονικά διαστήματα (προσωπικές προτάσεις: Spyware Doctor, XoftSpy, Ewido, NoAdware, SpySweeper, ScanSpyware)
  • Πρόγραμμα εκκαθάρισης προσωπικών στοιχείων, cookies, ιστορικού και προσωρινών αρχείων Internet (προσωπική πρόταση: ccleaner, δωρεάν www.ccleaner.com). Θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Πρόγραμμα Firewall. (προσωπικές προτάσεις: Zone Alarm, Comodo δωρεάν)
  • Ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα με τα τελευταία patches

Αν προσβληθώ τι κάνω;

Υπάρχουν πολλοί δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος σε περίπτωση μόλυνσης, οι οποίοι εξαρτώνται από τον τύπο της μόλυνσης και τα συμπτώματα.

  • Το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η χρησιμοποίηση κάποιου προγράμματος καθαρισμού άχρηστων προσωρινών αρχείων Internet όπου συνήθως είναι εστία μολύνσεων. Θα μπορούσε κάποιος να ξεκινήσει με το ccleaner.
  • Έπειτα θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει έλεγχος του υπολογιστή με πολλά εργαλεία (σαν αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω), antivirus και antispyware.
  • Θα πρέπει να καθαριστεί η εκκίνηση του υπολογιστή από αρχεία που φορτώνουν. Αυτό μπορεί να γίνει από το Έναρξη – εκτέλεση – msconfig – ΟΚ. Στην καρτέλα εκκίνηση βγάλτε ότι σας φαίνεται περίεργο. Στην ανάγκη βγάλτε τα όλα.
  • Επαναλάβετε τους καθαρισμούς. Αν χρειαστεί μπείτε και σε Ασφαλή λειτουργία και επαναλάβετε και εκεί. (Ασφαλή λειτουργία μπορείτε να μπείτε πατώντας F8 κατά την εκκίνηση των Windows και επιλέγοντας Ασφαλή λειτουργία)

Έχετε πάντα υπόψη σας την βοήθεια που προσφέρει το Internet για συγκεκριμένους ιούς, όταν ξέρετε το όνομά τους.

www.digitalnews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ