Οικονομία

«Φρένο» στις επιστροφές φόρων -Υπεραπόδοση στα έσοδα αλλά συνεχίζεται το «πάγωμα» πληρωμών

Χαμόγελα ανακούφισης συνεχίζουν να προκαλούν στο υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία που φτάνουν από το μέτωπο των εσόδων, αφού η καταιγίδα φόρων και ελέγχων δείχνει να αποδίδει, με τη βοήθεια και των… πιστωτικών καρτών.

Από την άλλη, το γεγονός της εσωτερικής στάσης πληρωμών- όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία των πρωτογενών δαπανών, των πληρωμών του ΠΔΕ αλλά και των επιστροφών φόρων- δεν παύει να προβληματίζει, ειδικά από τη στιγμή που η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προχωρά με αργούς ρυθμούς, λόγω της γραφειοκρατίας των φορέων- μπαταχτσήδων.

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΓΛΚ, τα καθαρά έσοδα με τη συμπλήρωση του 9μήνου πήγαν πολύ καλύτερα από τις εκτιμήσεις που έγιναν στις αρχές Οκτωβρίου. Έτσι, αντί για υπέρβαση του στόχου κατά 1,062 δις ευρώ, τα νεώτερα στοιχεία δείχνουν υπέρβαση κατά 1,487 δις ευρώ. Ειδικά όσον αφορά στο Σεπτέμβριο, τα καθαρά έσοδα έφτασαν τελικά στα 5,374 δις ευρώ έναντι 5,185 δις ευρώ των αρχικών εκτιμήσεων, με αποτέλεσμα η υπέρβαση έναντι του στόχου να φτάνει τελικά στα 1,028 δις ευρώ αντί για 840 εκατ. ευρώ. Όπως έχει επισημάνει, ωστόσο, το iefimerida, πίσω από τις αθρόες πληρωμές των φορολογούμενων προς τις εφορίες, κρύβεται μια ωρολογιακή βόμβα: οι πληρωμές αυτές- συνήθως εφάπαξ- γίνεται με χρέωση των πιστωτικών τους καρτών, «φουσκώνοντας» έτσι το ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες, την ώρα που τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν πως τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια αγγίζουν πλέον το 55% με αυξητικές τάσεις.

Στο μέτωπο των δαπανών, οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους: στο 9μηνο οι πληρωμές- πλην τόκων- είναι λιγότερες κατά 1,914 δις ευρώ σε σχέση με το στόχο, παρά το ότι έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου (1,443 δις ευρώ ως τα τέλη Αυγούστου), ενώ οι πληρωμές για το ΠΔΕ υπολείπονται του στόχου κατά 692 εκατ. ευρώ ως προς το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος (κοινοτικά κονδύλια).

Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος- της εσωτερικής στάσης πληρωμών- αφορά στις επιστροφές φόρων, οι οποίες το Σεπτέμβριο «φρέναραν» πιο έντονα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Έτσι ενώ στις αρχές του μήνα, το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε ότι οι επιστροφές του Σεπτεμβρίου ήταν 31 εκατ. ευρώ μικρότερες από το στόχο, τα οριστικά στοιχεία δείχνουν ότι το «φρενάρισμα» έφτασε στα 115 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα στο σύνολο του 9μήνου να υπάρχει πλέον αρνητικό πρόσημο (- 18 εκατ. ευρώ από το στόχο). Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι από τα αναλυτικά στοιχεία αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ότι έχουν καταβληθεί μόλις 87,9 εκατ. ευρώ επί εκκρεμών επιστροφών (άνω των 90 ημερών) ύψους 1,341 δις ευρώ.

Με αυτά και με αυτά, ο Κρατικός Προϋπολογισμός λίγο πριν από την επιστροφή των επικεφαλής του Κουαρτέτου και την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 5,454 δις ευρώ έναντι στόχου 1,907 δις ευρώ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...