Κόσμος

Τερέζα Μέι κατά Ρωσίας: Αρρωστημένες φρικαλεότητες τα όσα κάνει στη Συρία

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε πως αποτελεί «κοινό συμφέρον» να υπάρξει μια ενωμένη και δυνατή θέση της ΕΕ και της Μεγάλης Βρετανίας έναντι στην Ρωσική επιθετικότητα

Το μεταναστευτικό ζήτημα, η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ – Καναδά, η κατάσταση στο Συριακό έδαφος, οι σχέσεις της ΕΕ με την Ρωσία και το Brexit θα απασχολήσουν τους ηγέτες της ΕΕ στη σημερινή Συνοδό Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο αφορά άμεσα την Ελλάδα, βρίσκεται πρώτο στη σημερινή ατζέντα, καθώς οι αρχηγοί θα εστιάσουν στην διαχείριση των ροών δια της σύναψης συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης μεταναστών και διέλευσης τους στην Αφρική, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική η διαδικασία επιστροφής τους.

Με το τέλος της συζήτησης αναμένεται να αποφασιστεί η ενδυνάμωση του ελληνικού συστήματος παροχής και εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, μέσω μεταφοράς περισσότερου τεχνικά καταρτισμένου προσωπικού από άλλα κράτη της ΕΕ στα νησιά.

Τερέζα Μέι: αρρωστημένες φρικαλεότητες κάνει στη Συρία η Ρωσία

Λάβρη κατά της Ρωσίας ήταν η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κατά τη πρώτη είσοδο της στη Σύνοδο Κορυφής, στέλνοντας αρχικά ένα «ξεκάθαρο μήνυμα πως η Μεγάλη Βρετανία φεύγει από την ΕΕ αλλά θα συνεχίζει να παίζει πλήρες ρόλο μέχρι να αποχωρήσει και θα αποτελέσει ένα δυνατό και αξιόπιστο έτερος αφού φύγει.»

Μιλώντας για τη κατάσταση στη Συρία και την επέμβαση της Ρωσίας η Τερέζα Μέι δήλωσε πως αποτελεί «κοινό μας συμφέρον» να υπάρξει μια ενωμένη και δυνατή θέση της ΕΕ και της Μεγάλης Βρετανίας έναντι στην Ρωσική επιθετικότητα και υπενθύμισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο έβαλε το θέμα στη σημερινή ατζέντα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τη πίεση στη Ρωσία για να παύσει τις αρρωστημένες φρικαλεότητες στη Συρία» είπε η Πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας.

Το θέμα της Συρίας θα απασχολήσει τους ηγέτες κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας όπου θα γίνει μια «ευρεία συζήτηση για την κατάσταση στη έδαφος», όπως σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Δεν αναμένονται πάντως αποφάσεις για το θέμα αυτό, παρά μόνο μια εκτεταμένη συζήτηση, προκειμένου προετοιμαστεί το έδαφος για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεις στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, με τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκφράζουν μια ενιαία και ομόφωνη θέση.

Τέλος σχετικά με το θέμα της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Καναδά CETA, οι αρχηγοί στοχεύουν σε ένα συμβιβασμό με το Βέλγιο, καθώς το ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βαλωνίας καταψήφισε τη συμφωνία και έβαλε σημαντικά εμπόδια στην επίτευξη υπογραφής της μέχρι το τέλος του μήνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...