Κοινωνία

Στον Συνήγορο του Πολίτη ο ψεκασμός των συνταξιούχων από τα ΜΑΤ

Απειλές, βασανιστήρια, παράνομη χρήση όπλου, ρατσιστικές συμπεριφορές και γενικότερα υποθέσεις αστυνομικής βίας θα διερευνώνται πλέον από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Τα πολυανακοινώμενα γραφεία «Αντιμετώπισης Περιστατικών Αστυνομικής Αυθαιρεσίας» δεν λειτούργησαν ποτέ και έτσι από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Δικαιοσύνης, περιστατικά - καταγγελίες που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη θα τα αναλαμβάνει ο Συνήγορος του Πολίτη που θα εισηγείται και μέτρα πρόληψης, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Η χρήση χημικών στην πορεία των συνταξιούχων, η καταγγελία για εξευτελιστική συμπεριφορά σε βάρος πέντε ανήλικων Σύρων στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας ακόμη και η καταγγελία «παράξενου» θανάτου Αλβανού στις 3 Αυγούστου που πήδηξε από παράθυρο του Αστυνομικού Τμήματος Πατησίων είναι υποθέσεις οι οποίες θα διερευνηθούν από τον ΣτΠ.

Σύμφωνα με το νομοθέτημα ο Συνήγορος του Πολίτη καλείται να διερευνήσει καταγγελίες για πράξεις του ένστολου προσωπικού ΕΛΑΣ, Λιμενικού, Ελληνικής Ακτοφυλακής, Πυροσβεστικού Σώματος και υπαλλήλων καταστημάτων κράτησης, οι οποίες εκδηλώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή κατά την κατάχρηση της ιδιότητάς τους.

Αυτά αφορούν:

-Βασανιστήρια και προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
-Παράνομες εκ προθέσεως προσβολές κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας ή της υγείας ή της προσωπικής ή της γενετήσιας ελευθερίας.
-Παράνομη χρήση πυροβόλου όπλου
-Παράνομη συμπεριφορά για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι διενεργήθηκε με ρατσιστικό κίνητρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ