Πολιτική

Σταθάκης: Μοντέλο «Μαρινόπουλου» στα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια

Για το νομοσχέδιο που αφορά στα επιχειρηματικά «κόκκινα δάνεια» μίλησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκη σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

«Οι οφειλές που ρυθμίζονται και θα κουρευτούν με την σύμφωνη γνώμη πιστωτών, Δημοσίου και Ταμείων δεν είναι στο μέλλον, αλλά στο παρελθόν, δεν θα είναι ένας "ανοιχτός" νόμος», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη υπόθεση της Μαρινόπουλος, τόνισε ότι «υπάρχουν στοιχεία ισχυρής αναλογίας. Εκεί έκατσαν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι προμηθευτές και οι πιστωτές και βρέθηκε λύση στην αναδιάρθρωση των χρεών. Η διαφορά είναι ότι τώρα περιλαμβάνονται επίσης το Δημόσιο και τα Ταμεία».

«Το νομοσχέδιο είναι διατυπωμένο και θα έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου», υπογράμμισε ο κ.Σταθάκης, ο οποίος ανέφερε τα τέσσερα βασικά του χαρακτηριστικά.

«Το πρώτο σημείο είναι ότι ο νόμος για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις (χωρίς να αποκλείονται και οι ατομικές), που κατά την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ θα είναι υπερχρεωμένες. Το προηγούμενο εγχείρημα στην ίδια κατεύθυνση, ο «νόμος Δένδια», αφορούσε μόνο ορισμένες κατηγορίες ενώ τώρα καλύπτονται όλες, μεγάλες, μεσαίες και μικρές. Πρόθεσή μας είναι να μην υπάρχει όριο αλλά να περιληφθεί το σύνολο των επιχειρήσεων.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι αντί να δίνονται «κίνητρα» ένταξης από το Δημόσιο και τα Ταμεία, τώρα όλα τα χρέη αντιμετωπίζονται από κοινού, προς Δημόσιο, Ταμεία και τράπεζες και ο μηχανισμός διευθετεί το σύνολο των δανείων και οφειλών της υπερχρεωμένης επιχείρησης με ενιαίο τρόπο.

Το τρίτο σημείο είναι το ότι εφόσον η επιχείρηση κριθεί αρχικά βιώσιμη, με αντικειμενικές εκτιμήσεις από εξωτερικούς αξιολογητές, παράγεται το αντίστοιχο σχέδιο αναδιάρθρωσης των οφειλών, ώστε να γίνει τελικά βιώσιμη η επιχείρηση.

Το τέταρτο σημείο είναι πως, για πρώτη φορά, το Δημόσιο και τα Ταμεία συμμετέχουν στην απομείωση των χρεών προς αυτά.

Με την ευρεία συναίνεση και την δικαστική επικύρωση των παραπάνω, δημιουργείται ένας υπέρτατος μηχανισμός προστασίας και αξιοπιστίας».

Για το ενδεχόμενο πώλησης πώλησης των δανείων σε fund που θα τα διαχειριστούν στη συνέχεια, ανέφερε ότι «σε κάποιες περιπτώσεις αντί να διαπραγματευτούν μεταξύ τους τρεις-τέσσερις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των οφειλών, είναι πιο λειτουργική η ίδια διαδικασία όταν ένας φορέας κατέχει όλα τα δάνεια».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...