Αρχείο

Σοκ στο αμερικανικό ναυτικό: Χάνει το τεχνολογικό πλεονέκτημα από τα ρωσικά πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια! (βίντεο)

Το αμερικανικό ναυτικό είναι ακόμα υπο σκέψη για το αν πρέπει να επενδύσει στο πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο νέας γενιάς SSN(X) ή αν θα πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται σε νεώτερες εκδόσεις των αξιόπιστων υποβρυχίων κλάσης Virginia (SSN) που ξεκίνησαν να παραδίδονται στην δεκαετία του ’90 για να αντικαταστήσουν τα κλάσης Los Angeles με τις πιθανότητες να συγκλίνουν στο τελευταίο. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στο US Navy καθώς χάνει την τεχνολογική υπεροχή από την Ρωσία....

Τα υποβρύχια της κλάσης -774 αναπτύχθηκαν ως φθηνότερο εναλλακτικό σχέδιο των πολύ ικανότερων αλλά και κατά πολύ ακριβότερων κλάσης Seawolf (SSN-21-class) και τελικά απέδειξαν την αξία τους.

Οι παραδόσεις των Virginia γίνονται σε διάφορες παρτίδες κατηγοριοποιημένες σε Block με την κάθε παρτίδα να ενσωματώνει και νεώτερες τεχνολογίες αποδεικνύοντας έτσι την αρτιότητα της σχεδίασης. Μάλιστα από τα υποβρύχια του Block I μέχρι και τα Block III που έχουν επανασχεδιασμένο το 20% του σκάφους και των συστημάτων.

Συνεχείς βελτιώσεις όπως η ενσωμάτωση του νέου διάταξης φάσης σόναρ επίθεσης Large Aperture Bow (LAB), οι νέες μέθοδοι συντήρησης που επιτρέπουν λιγότερο χρονικό διάστημα παραμονής στις βάσεις για συντήρηση καθώς και η ενσωμάτωση νέων τμημάτων εκτόξευσης όπλων Virginia Payload Module (VPM) που επιτρέπει στα υπό ναυπήγηση νεώτερα υποδείγματα Block V να φτάνει τους 40 έτοιμους για εκτόξευση πυραύλους Tomahawk θα επιτρέπουν στα σκάφη της κλάσης να αντιμετωπίσουν τις απειλές ακόμα και μετά το 2034.

Βεβαια άλλοι επιτελείς θα ήθελαν να δουν μια νεώτερη σχεδίαση που θα μπορούσε να χαρίσει το τεχνολογικό πλεονέκτημα στο αμερικανικό ναυτικό ειδικά όταν έρχεται η σύγκριση με τα νεώτερα ρωσικά πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια όπως τα κλάσης Project 885 Yasen SSGNs που έχουν προκαλέσει αναταραχή στο αμερικανικό επιτελείο.

Όμως τα παραδείγματα των νεώτερων αμερικανικών σχεδιάσεων στο ναυτικό έχουν αποδειχτεί προβληματικές και έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στις υπερβάσεις του κόστους στην προσπάθεια για ενσωμάτωση της τεχνολογικής υπεροχής, έτσι το αμερικανικό ναυτικό θα ήθελε να αποφύγει ακόμα ένα προβληματικό σχέδιο όπως τα LCS, ZUMWALT,νέο αεροπλανοφόρο που δεν έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα αδυνατίζοντας έτσι την αμερικανική αριθμητική ισχύ την ίδια στιγμή που Ρωσία και Κίνα συνεχώς εκσυγχρονίζουν τα οπλοστάσια τους.

Έτσι πολλοί στις ΗΠΑ καταλήγουν ότι θα πρέπει να συνεχίσει η ναυπήγηση της κλάσης με νέες βελτιώσεις με σημαντικότερη την μείωση του ακουστικού ίχνους μέσω της ενσωμάτωσης νέων δυνατοτήτων όπως τα ελέγχου μαγνητικής ροής που θα τοποθετηθούν στα μελλοντικά αμερικανικά υποβρύχια εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων τα οποία θα αντικαταστήσουν τα κλάσης Ohio αν και πλέον στα τεχνολογικά εργαστήρια στρέφονται σε μεθόδους βιομιμητικής.
Στόχος πλέον να παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι και το 2070.

Συνολικά προβλέπεται να ναυπηγηθούν 48 σκάφη με μέσο κόστος ναυπήγησης τα 2,6 δις.δολάρια έκαστο.

Στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά έχουν εκτόπισμα 7,900τόνους, μήκος 115μ.μέγιστη ταχύτητα 25κόμβοι, βάθος κατάδυσης τα 240μ., 135 άτομα πλήρωμα και οπλισμό αποτελούμενο από 4 τορπιλοσωλήνες των 533mm για 38 τορπίλες και πυραύλους όπως sub-Harpoon και 12 VLS για 24.

https://www.youtube.com/embed/_4mhcE2vPns

https://www.youtube.com/embed/x3nWRCCh1YQ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ