Πολιτική

Σοβαρές πιέσεις στο ευρώ από το δολάριο

Στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων Nτράγκι συνεχίστηκαν και σήμερα οι πιέσεις στο ευρώ, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κάτω από το όριο των 1,09 δολ.
Το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,0872 δολ. από το επίπεδο των 1,0929 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η πρόθεση της ΕΚΤ να μην διακόψει απότομα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως εκφράστηκε χθες από τον επικεφαλής της, είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί μεταξύ των αναλυτών και των επενδυτών η πεποίθηση για τη συνέχιση της πολιτικής αυτής και μετά τον Μάρτιο του 2017, «σε χαμηλότερη ταχύτητα».

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δηλαδή της αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, έχει υιοθετηθεί από την ΕΚΤ σε μία προσπάθεια να ενιχυθεί η ανάκαμψη της ευρωζώνης και να αυξηθεί ο πληθωρισμός σε είπεδα συμβατά με τους στόχους της Κεντρικής Τράπεζας (σχεδόν 2%).

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων καταγράφηκε μία συναλλαγή ύψους 1 εκατ. ευρώ. Η αποδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 8,42% από 8,30% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,008% να διαμορφωθεί στο 8,42% από 8,29%% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,073%. Στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,134% από -0,133%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,215% από -0,214%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,317% από -0,313%, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,376%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,0866 δολ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...