Κοινωνία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Β.Καρολίνα από τον τυφώνα Μάθιου (εικόνες)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Μπαράκ Ομπάμα την πολιτεία Βόρεια Καρολίνα χθες μετά από την καταστροφική διέλευση του τυφώνα Μάθιου το Σαββατοκύριακο.

Η κίνηση θα αποδώσει κρατικά κονδύλια σε άτομα 10 διοικητικών διαμερισμάτων που επηρεάστηκαν από τον τυφώνα, πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Τα νερά των ποταμών ξεχύθηκαν στις πόλεις χθες μετά το πέρασμα του τυφώνα, και εκατοντάδες χρειάστηκε να περισωθούν με βάρκες και ελικόπτερα καθώς ανέβηκε η στάθμη των νερών. Σύμφωνα με τις αρχές, οι πλημμύρες των ποταμών μπορεί να συνεχιστούν για μέρες.

Ο τυφώνας κόστισε τη ζωή σε 1.000 άτομα στην Αϊτή και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν είπε χθες ότι μερικά χωριά και κάποιες πόλεις στη χώρα είχαν εξαφανιστεί από τον χάρτη.

Στις ΗΠΑ, οι νεκροί έφθασαν τους 23 τουλάχιστον, 11 από τους οποίους βρίσκονταν στη Βόρεια Καρολίνα.

Μετά από 39 εκατοστά βροχής από τον Μάθιου το Σαββατοκύριακο, ο ουρανός ήταν καθαρός χθες, αλλά τα υπερχειλισμένα ποτάμια και τα ανεπαρκή φράγματα δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα.

Η καταιγίδα δεν έχει τελειώσι στη Βόρεια Καρολίνα, είπε σε δημοσιογράφους στην Φαγιέτβιλ ο κυβερνήτης Πατ Μακ Κρόρι. Είπε επίσης ότι αναμένει τον αριθμό των νεκρών να ανέβει.

Περίπου 2.000 κάτοικοι είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια και τις ταράτσες των στο Λάμπερτον, δίπλα στον ποταμό Λάμπερ, αφού πλημμύρισε η πόλη ξαφνικά τη Δευτέρα το πρωί.

Πολλές κοινότητες στα παράλια και ενδότερα παραμένουν σκεπασμένες από τα νερά της καταιγίδας ή των υπερχειλισμένων ποταμών. Ο Μακ Κρόρι είπε ότι συνάντησε μια ηλικιωμένη γυναίκα σε καταφύγιο χθες που έχασε τα πάντα στις πλημμύρες. «Αυτή τη στιγμή κάθεται σε μια καφετέρια σχολείου και κλαίει και αναλογίζεται πώς θα ζήσει... Σου ραγίζει την καρδιά», είπε.

Στη γειτονική Νότια Καρολίνα, η κυβερνήτης Νίκι Χέιλι προειδοποίησε ότι τα ποτάμια της πολιτείας έχουν φθάσει ήδη το όριο της στάθμης τους. «Ό,τι δεν έχει πλημμυρίσει σήμερα μπορεί να πλημμυρίσει αύριο», είπε σε συνέντευξη τύπου. Πρόσθεσε ότι υπήρξαν τουλάχιστον τρεις θάνατοι στην πολιτεία που οφείλονται στον τυφώνα, μεταξύ τους και ένας οδηγός που παρασύρθηκε από τα νερά μέσα στο αυτοκίνητό του.

Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να προσέχουν τα ηλεκτροφόρα καλώδια που είχαν πέσει, και ανέφεραν την περίπτωση ενός 89χρονου άνδρα στην Φλόριντα που σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία.

Περίπου 1,1 εκατομμύριο άτομα παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό στις πολιτείες Φλόριντα, Τζόρτζια, τις Καρολίνες (Βόρεια και Νότια), και την Βιρτζίνια.
ΜΑΘΙΟΥ ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΑΘΙΟΥ ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΑΘΙΟΥ ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΑΘΙΟΥ ΚΑΡΟΛΙΝΑ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...