Κόσμος

Σεισμοί Ιταλία: Εικόνες Αποκάλυψης και μάζες από συντρίμμια- 3.000 άστεγοι (εικόνες,βίντεο)


Φόβος, απόγνωση και η γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους. Από το βράδυ της Τετάρτης οι κάτοικοι της Κεντρικής Ιταλίας βιώνουν τον απόλυτο τρόμο από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις των 5,4 και 5,9 Ρίχτερ αλλά και τους εκατοντάδες μετασεισμούς που γίνονται διαρκώς.

Το φως της ημέρας βρήκε τους κατοίκους χωρίς σπίτια και σε μεγάλη αγωνία για το πώς θα ζήσουν. Οι καταστροφές είναι μεγάλες και το χάος που επικρατεί ενδεικτικό της κατάστασης. Η κυβέρνηση Ρέντσι αποφάσισε την άμεση αποδέσμευση 40 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών. Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε άμεσα τις πληγείσες περιοχές. «Η Ιταλία δεν θα αφήσει μόνους τους πολίτες της, είμαστε πιο δυνατοί και θα το αποδείξουμε» είπε ο Ρέντσι και υπογράμμισε ότι δεν θα στηθούν σκηνές, αλλά θα βρεθούν καταλύματα για τους 5.000 άστεγους.

Ο Υπουργός Οικονομικών Παντοάν από την πλευρά του σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγεί ότι η απόκλιση από τους δεσμευτικούς στόχους για το έλλειμμα εξηγείται από τις αυξημένες δαπάνες για τους σεισμούς και το προσφυγικό.

Εικόνες αποκάλυψης: Μάζες από συντρίμμια και μπάζα
Στο μεταξύ οι φωτογραφίες που μεταδίδονται από τις πληγείσες περιοχές είναι εικόνες «αποκάλυψης». Ολόκληρα χωριά έχουν ισοπεδωθεί και το μόνο που διακρίνεται είναι μια μάζα από συντρίμμια και μπάζα. Ο Μάουρο Φαλούτσι, δήμαρχος του χωριού Βίσο των 300 κατοίκων (70 χλμ. από το Αματρίτσε), δήλωσε: «Δεν μπορούμε να μείνουμε εδώ πια, δεν υπάρχει τίποτα». Ο δήμαρχος του χωριού Σεραβάλε ντελ Κιέντι, Γκαμπριέλε Σανταμαριανόβα, δήλωσε πως «ο σεισμός ήταν σαν να έπεφταν βόμβες». Δεδομένου του μεγέθους, του εστιακού βάθους, της τοποθεσίας και των σεισμών, το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ υποστηρίζει πως περίπου 24 εκατομμύρια άνθρωποι ένιωσαν τις σεισμικές δονήσεις.

Μετασεισμοί και καταστροφές
Τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις ακολούθησαν μικρότεροι μετασεισμοί 4,4 και 3 ρίχτερ, με το Ιταλικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο να καταγράφει τουλάχιστον 200 μικροσεισμούς σε διάστημα 12 ωρών. Το επίκεντρο των σεισμών, με εστιακό βάθος 10 χλμ., εντοπίστηκε στην περιφέρεια Μάρκε, μεταξύ Ματσεράτα και Ούμπρια, ενώ έγιναν αισθητοί στη Ρώμη, τη Λ’Ακουιλα, την Περούτζια, ακόμη και τη Νάπολη!

Πάντως το ευτυχές γεγονός είναι ότι παρά τις ανυπολόγιστες καταστροφές δεν υπήρξαν θύματα. Σύμφωνα με τον Μάριο Τότζι, ερευνητή του Εθνικού Ερευνητικού Συμβουλίου, ο βασικός λόγος είναι ότι οι πληγείσες περιοχές είχαν χτυπηθεί από σεισμό το 1997 και πολλά σπίτια ανοικοδομήθηκαν και ενισχύθηκαν. Ετσι, σε αρκετές περιοχές υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές, όχι όμως καταρρεύσεις κτιρίων.

Ο Μασιμιλιάνο Κότσο του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Γεωδυναμικής και Ηφαιστειολογίας δήλωσε στην «Corriere della Sera» πως οι σεισμοί πιθανόν συνδέονται με το σεισμό των 6 ρίχτερ του Αυγούστου και πρόκειται για ισχυρούς μετασεισμούς, επισημαίνοντας πως δεν αποκλείεται η δημιουργία ενός νέου ρήγματος.


Περισσότεροι από 3.000 οι άστεγοι
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Μάρκε, Σεζάρε Σπούρι, εκτιμά πως περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι είναι άστεγοι και περίπου δέκα άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά. Η κύρια προσπάθεια των σωστικών συνεργείων επικεντρώνεται στην εξασφάλιση χώρων φιλοξενίας για τους αστέγους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, περνώντας τις νύχτες στα αυτοκίνητα και τις πλατείες, και στην παροχή ειδών πρώτη ανάγκης.

Ο μετασεισμός 4,7 Ρίχτερ που έπληξε την κεντρική Ιταλία, τρομοκράτησε όσους βρίσκονταν στο κλειστό γυμναστήριο όπου διεξάγονταν αγώνας  βόλεϊ ερασιτεχνικού πρωταθλήματος.

Αμέσως μόλις έγινε αντιληπτός, οι παίκτριες και των δύο ομάδων καθώς και όσοι βρίσκονταν στο παρκέ και τις κερκίδες, έσπευσαν να βγουν έξω έντρομοι, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στο βίντεο που κυκλοφόρησε λίγες ώρες μετά το χτύπημα του εγκέλαδου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...