Πολιτική

Ρωσία: Αναστέλλει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με την απόρριψη του πλουτωνίου

Η Ρωσία αποφάσισε να αναστείλει την συμφωνία της με τις ΗΠΑ σχετικά με την απόρριψη του ραδιενεργού μετάλλου, πλουτωνίου, από τις παροπλισμένες πυρηνικές κεφαλές. Η συμφωνία είχε συναφθεί μετά τον Ψυχρό πόλεμο και η Ρωσία εξήγησε πως η τωρινή της απόφαση αφορά τις «εχθρικές κινήσεις της Αμερικής εναντίον της Ρωσίας».

Η απόφαση υπογράφηκε από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε πως η απόφαση του δικαιολογείται από τους εξής λόγους: «Η δραματική αλλαγή στο περιβάλλον, η απειλή της στρατηγικής σταθερότητας που θέτουν οι επιθετικές κινήσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας, αλλά και η ανικανότητα των ΗΠΑ να τηρήσουν την υποχρέωση τους σχετικά με την απόρριψη του απεριορίστου πλουτωνίου των όπλων τους κατά τις διεθνείς συνθήκες, όπως και η ανάγκη να πραγματοποιηθούν γρήγορες κινήσεις για την υπεράσπιση της ρωσικής ασφάλειας».

Ωστόσο, η Ρωσία ξεκαθάρισε πως το πλουτώνιο, το οποίο πλέον δεν θα απορριφθεί, δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, για παραγωγή νέων όπλων ή για έρευνα.

Η απόφαση από το ρωσικό στρατόπεδο δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς οι Ρώσοι είχαν εκφράσει πρόσφατα τη δυσαρέσκεια τους σχετικά με τον τρόπο που οι Αμερικάνοι θέλουν να χειριστούν την απόρριψη του πλουτωνίου. Η Ουάσιγκτον αποφάσισε πως θα ήταν οικονομικά πιο συμφέρον για αυτούς να αναμείξουν το πλουτώνιο με ειδικά πρόσθετα. Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε έντονα πως με αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται η συμφωνία τους, η οποία όριζε πως απαιτείται να χρησιμοποιηθεί πυρηνικός αντιδραστήρας για τη μετατροπή του πλουτωνίου. Μάλιστα, ο Πούτιν σχολίασε το συγκεκριμένο ζήτημα τον περασμένο Απρίλιο, δηλώνοντας: «Υπογράψαμε μια συμφωνία, για μια συγκεκριμένη επεξεργασία του πλουτωνίου, για την οποία άλλωστε έχουν κατασκευαστεί ειδικές εγκαταστάσεις. Εμείς έχουμε τηρήσει τις υποχρεώσεις μας και έχουμε χτίσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις. Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει κάτι τέτοιο».

Η συνθήκη ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, η οποία όριζε τον τρόπο απόρριψης του πλουτωνίου στο πλαίσιο της παράλληλης αποδυνάμωσης του «οπλοστασίου» των δυο χωρών μετά τον Ψυχρό πόλεμο, υπογράφηκε το 2000. Με αυτήν δηλωνόταν ρητά πως κάθε χώρα θα έπρεπε να απορρίπτει 34 τόνους του στοιχείου, μέσω καύσης του στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ