Οικονομία

Πράσινο φως από ESM για τα προαπαιτούμενα: Σημείωσαν «Done»

Έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας με τα 15 προαπαιτούμενα έδωσε στη δημοσιότητα ο ESM, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης για το 1,1 δισ. ευρώ, όπου αναμένεται να αποφασιστεί κι επίσημα η εκταμίευση της δόσης.

Στην έκθεση, με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου, η οποία επικυρώθηκε στο Eurogroup, αναφέρονται αναλυτικά τα 15 προαπαιτούμενα με την σήμανση «done», σηματοδοτώντας ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις.

Παρ' όλα αυτά, σημειώνεται ότι εκτός από τα προαπαιτούμενα είναι σημαντικό να προχωρήσουν κι άλλες ενέργειες, όπως ο διορισμός των μελών του Δ.Σ. του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων, μέσω διαφανών διαδικασιών.

Αναφορικά με τα ζητήματα ενέργειας, σημειώνεται ότι τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής που θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να δημιουργηθούν αποτελεσματικές αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι πηγές της Ευρωζώνης αναφέρουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως πέρα από τη δόση του 1,1 δισ. ευρώ που έχει πάρει την έγκριση, αναμένεται να δοθεί πράσινο φως και για το εναπομένον ποσό του 1,7 δισ. ευρώ.

Το συμβούλιο των Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο συνεδριάζει το πρωί της Τρίτης στις Βρυξέλλες, αναμένεται να εγκρίνει και τυπικά την εκταμίευση του συνόλου των 2,8 δισ. Αλλωστε η δυνατότητα να ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση υπήρχε στην ατζέντα του Δ.Σ. που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ