Αρχείο

Ο «φιλότουρκος» Μπράιζα «ετοιμάζει» αγωγό φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου-Τουρκία - Η Κύπρος πιέζεται πλέον αφόρητα

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και νυν πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν, Μάθιου Μπριόζα, γνωστός για τις άκρως προκλητικές φιλοτουρκικές θέσεις του,  δήλωσε ότι η λύση του προβλήματος στην Κύπρο ακολουθεί μια  οικονομικά ελκυστική διαδρομή εξαγωγής των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Τουρκία , μαζί με την  δημιουργία  αγωγού Ισραήλ-Κύπρου-Τουρκίας.

Αυτός αναφέρει άλλωστε και το αμερικανικό τελεσίγραφο που έλαβε ο κ. Αναστασιάδης από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τ.Μπάιντεν στην Ν.Υόρκη  , σύμφωνα με το οποίο οι Κύπριοι πρέπει να αποδεχθούν τουρκική στρατιωτική βάση στο νησί και την μεταφορά του κυπριακού αερίου προς την Τουρκία.

Ο Μάθιου Μπράιζα είπε ότι είναι λάθος να πούμε ότι η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου παγκοσμίως καθιστά οικονομικώς ανέφικτη τη μεταφορά του φυσικού αερίου του κοιτάσματος «Λεβιάθαν»  προς την Τουρκία ενώ οι εργασίες ξεκινούν  το 2019.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ συμμετέχει  σήμερα και ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Turcas Petroleum, που είναι η κορυφαία επενδυτική εταιρεία που διαχειρίζεται το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας-Ισραήλ .

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας Sabah για την πολιτική των αγωγών , ο  Μπράιζα είπε ότι μέχρι στιγμής, τα ενεργειακά αποθέματα είχαν ελάχιστες επιπτώσεις στις σχέσεις των κρατών της περιοχής.

Υπογράμμισε  ότι αν επιλυθεί το θέμα της Κύπρου,  η Τουρκία θα αποτελεί  την πιο οικονομικά ελκυστική διαδρομή εξαγωγής του κυπριακού φυσικού αερίου , ενώ ο ίδιος τόνισε ότι σε αυτή την περίπτωση ένας αγωγός Ισραήλ-Κύπρου-Τουρκία, θα παρέχει επίσης έναν ισχυρό μηχανισμό για την οικοδόμηση ενός νέου στρατηγικού τριγώνου μεταξύ της Τουρκίας,  Κύπρου , και Ισραήλ.

aerio

Αυτό είναι το επιστέγασμα των αμερικανικών πιέσεων για την ταχύτερη «λύση» του κυπριακού ζητήματος με σκοπό την απλούστευση και το κέρδος των αμερικανικών κολοσσών στην περιοχή.   

Για τον λόγο αυτόν η Κύπρος από εδώ και στο εξής δέχεται και θα δέχεται τεράστια πίεση , και ενδεχομένως να έχουμε και σοβαρό "επεισόδιο" στην μεγαλόνησο από τους Τούρκους που είναι "βαθιά" μέσα στο κόλπο της Ουάσιγκτον στην Α.Μεσόγειο .

Σε άρθρο μας από το pentapostagma.gr με τίτλο (Η Μόσχα «κατεβαίνει» στην Κύπρο για να συμμετάσχει στο ενεργειακό παιχνίδι –Νέα εστία έντασης με την Άγκυρα μετά την Συρία), αναφέραμε ότι ο Πρέσβης της Κύπρου στην Μόσχα Γιώργος Κασουλίδης απέστειλε «ανοικτή πρόσκληση» στους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς  για να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, κάτι που θα αλλάξει τον ρουν των γεγονότων σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι διακαής η επιθυμία μας για συμμετοχή της Ρωσίας στην ανάπτυξη των θαλάσσιων οικοπέδων. Ελπίζουμε ότι οι ρωσικές εταιρίες θα συμμετάσχουν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, οι οποίες βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Θα ήταν πολύ χρήσιμο στο να εξασφαλιστούν οι ισορροπίες στην περιοχή», τόνισε ο Κύπριος πρέσβης.

Πρόκειται  όμως για ένα πάρα πολύ χονδρό και επικίνδυνο παιχνίδι με θύματα την Ελλάδα στο Αιγαίο,  και την Κύπρο σε σχέση με την ΑΟΖ και την εξόρυξη υδρογονανθράκων.  

Αλλά ο Βλαδίμηρος Πούτιν έχει άλλα σχέδια και  αυτά που έχουν οι ΗΠΑ τα έκαναν  στην κυριολεξία πάνω "στην άμμο".  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ