Κοινωνία

Ο επιχειρηματικός χάρτης των ιχθυοκαλλιεργειών αλλάζει: Σε Αμερικανούς μεγάλη πατρινή εταιρεία!

Ο επιχειρηματικός χάρτης των ιχθυοκαλλιεργειών στη χώρα μας αλλάζει. Και αυτό γιατί μαζί με τη φαρμακοβιομηχανία και τον τουρισμό είναι ίσως ο μόνος κλάδος που είναι σε θέση να προκαλέσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, τα κεφάλαια των οποίων έχει τόσο ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Την περασμένη Δευτέρα έπεσαν οι υπογραφές για τη μεταβίβαση της εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών Ανδρομέδα -τρίτης σε μέγεθος στον κλάδο- στο αμερικανικό fund Amerra Capital Management LLC που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Επίσης, στις αρχές του 2017 θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τη μεταβίβαση των leaders του κλάδου Νηρέα και Σελόντα, οι οποίες μετά τη μετοχοποίηση των χρεών τους ελέγχονται σε πλειοψηφικά ποσοστά από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

H Global Finance είχε αποκτήσει την Ανδρομέδα με έδρα την Πάτρα το 2006 και στα χρόνια που μεσολάβησαν έδωσε αξία στην εταιρεία. Η Ανδρομέδα ήταν η μόνη από τις πέντε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου που στα χρόνια της κρίσης μεγάλωσε και επεκτάθηκε, σε αντίθεση με Νηρέα, Σελόντα, Δία και Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες που χρειάστηκε η παρέμβαση των τραπεζών για να μη χρεοκοπήσουν. H Global μεταβίβασε το 95% στην Amerra, ενώ το υπόλοιπο 5% βρίσκεται στα χέρια στελεχών της διοίκησης. Στο τιμόνι της εταιρείας παραμένει ο κ. Δημήτρης Βαλαχής, ο οποίος εκτός από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα ασκεί και τα καθήκοντα του προέδρου του ΔΣ μετά την παραίτηση του κ. Αγγελου Πλακόπητα της Global Finance. Η Αmerra διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια άνω των 1,5 δισ. δολαρίων και οι τοποθετήσεις της αφορούν κλάδους της αγροτικής οικονομίας.

Εξωστρέφεια
Η Ανδρομέδα αυτή την περίοδο «τρέχει» φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για την ανανέωση των γραμμών παραγωγής που θα συντελέσει στην περαιτέρω μείωση του κόστους. Οι τιμές εφέτος για το λαβράκι παραμένουν καλές, αλλά της τσιπούρας δέχονται πιέσεις λόγω του μεγάλου όγκου που ρίχνουν στην αγορά οι Τούρκοι ιχθυοκαλλιεργητές.

Σήμερα το 60% του τζίρου της Ανδρομέδας προέρχεται από την αγορά της Ισπανίας, στην οποία διαθέτει τέσσερις θυγατρικές εταιρείες (τρεις παραγωγικές και μία εμπορική), ενώ και η εγχώρια παραγωγή διοχετεύεται στην πλειονότητά της στο εξωτερικό.

Παραγωγική μονάδα διαθέτει και στην Αλβανία. Στη μητρική απασχολούνται 320 άτομα και στον όμιλο 530. Ο κύκλος εργασιών της Ανδρομέδας διαμορφώθηκε το 2015 σε 98 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 17 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 6,2 εκατ. ευρώ. Το 2016 τα μεγέθη θα κινηθούν ανοδικά, με τον τζίρο να προσεγγίζει τα 105 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...