Κοινωνία

Ξεκινά η εξέταση των προσφυγών κατά του Brexit

Οι ανώτατοι δικαστικοί της Αγγλίας αρχίζουν να εξετάζουν από αύριο τις προσφυγές κατά της απόφασης της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι να ξεκινήσει τη διαδικασία του Brexit χωρίς να συμβουλευτεί το Κοινοβούλιο.

Οι προσφυγές αυτές έχουν κατατεθεί από πολίτες πολύ διαφορετικών προφίλ, ξεκινώντας από έναν κομμωτή και φθάνοντας μέχρι τη διαχειρίστρια συνταξιοδοτικού ταμείου.

Η Τερέζα Μέι τους κατηγορεί ότι θέλουν να παρακάμψουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, που έδωσε στην επιλογή του Brexit το 52% των ψήφων. Οι ίδιοι θεωρούν ότι η ψηφοφορία είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα και ότι πρέπει να επικυρωθεί από τα μέλη του Κοινοβουλίου ή ακόμη και ότι μόνο το Κοινοβούλιο νομιμοποιείται να καταλύσει τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι Βρετανοί ως ευρωπαίοι πολίτες.

«Το Κοινοβούλιο μας έβαλε την Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνο αυτό μπορεί να μας βγάλει», εξηγεί ένας από τους συνηγόρους των πολιτών που έχουν καταθέσει προσφυγές.

Βέβαια, οι βουλευτές αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος -ακόμη και αν στην πλειοψηφία τους αγωνίσθηκαν για την παραμονή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως οι συζητήσεις στο Κοινοβούλιο για το θέμα του Brexit μπορεί να διαρκέσουν ακόμη μήνες και να καθυστερήσουν τη διαδικασία. Ακόμη περισσότερο που ορισμένοι βουλευτές, κυρίως οι προερχόμενοι από το Εργατικό Κόμμα εννοούν να έχουν λόγο για τους όρους της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, από τον φόβο ότι θα είναι πολύ βίαιη.

Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επικαλεσθεί πριν από το τέλος του Μαρτίου 2017 το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο, οι οποίες θα πρέπει να διαρκέσουν το πολύ δύο χρόνια. Θεωρεί ότι η υλοποίηση του Brexit αποτελεί αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία δεν απαιτεί την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι πρώτες προσφυγές κατατέθηκαν από έναν κομμωτή, τον 37χρονο Ντέιρ Ντος Σάντος και την συνδιαχειρίστρια του ταμείου SCM Direct Τζίνα Μίλερ. Στην συνέχεια κατατέθηκε μία ακόμη προσφυγή από μία ομάδα με την επωνυμία «κανονικοί πολίτες».

«Ο πελάτης μου εξεπλάγη που η πρωθυπουργός τον κατηγορεί ότι θέλει να ανατρέψει τη δημοκρατία», δήλωσε ο συνήγορος του κ. Ντος Σάντος, Ντόμινικ Τσάμπερς.

Κατά τη γνώμη του, ο πελάτης του ούτε καν ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Αποδέχεται πλήρως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αλλά αυτό δεν συνιστά παρά ένα από τα αναγκαία βήματα».

Ένδειξη της έντασης που κυριαρχεί σε μία χώρα που διχάστηκε επί μήνες για το θέμα της παραμονής ή μη στην Ευρώπη, ο κ. ντος Σάντος προτιμά να διατηρήσει διακριτική παρουσία, αφού δέχθηκε απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαδηλωτές στρατοπέδευσαν μπροστά στα γραφεία των συνηγόρων των εναγόντων, ανάμεσά τους και του Γκράχαμ Πίγκνεϊ, που ζει στη Γαλλία και δηλώνει «ένθερμος Ευρωπαίος». Μαζί με τον 22χρονο γιο του που κατοικεί στο Γιβραλτάρ, έναν δενδροκαλλιεργητή από την Ουαλία και έναν φοιτητή από το Λονδίνο συγκέντρωσαν 150.000 λίρες από χορηγούς για να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

«Το Κοινοβούλιο έδωσε στους βρετανούς πολίτες ορισμένα θεμελιώδη δικαιώματα , όπως η ελευθερίας κυκλοφορίας...και μόνο το Κοινοβούλιο μπορεί να τα πάρει πίσω. Θέλουν να σκοτώσουν το Brexit με τις καθυστερήσεις», δήλωσε ο κ. Πίγκνεϊ.

Την επομένη του δημοψηφίσματος, πολλοί βρετανοί πολίτες, απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα αναζήτησαν νομικό τρόπο για να το ακυρώσουν. Αυτό σήμερα πλέον φαίνεται απίθανο, αλλά η Τερέζα Μέι κατηγορεί τους ενάγοντες ότι έχουν έναν και τον αυτό στόχο.

«Οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να γίνει επίκληση του άρθρου 50 παρά έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη των σωμάτων του Κοινοβουλίου δεν υπερασπίζονται τη δημοκρατία, αντίθετα προσπαθούν να την παρακάμψουν. Δεν θέλουν το Brexit να εξελιχθεί ομαλά, θέλουν το σκοτώσουν με τις καθυστερήσεις».

Η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Ανώτερου Δικαστηρίου του Λονδίνου θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Η απόφαση των δικαστών δεν αναμένεται πριν από αρκετές εβδομάδες. Και ο ηττημένος θα ασκήσει έφεση. Οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το θέμα θα φθάσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...