Εκκλησία

Νέος μητροπολίτης Σητείας ο Κύριλλος Διαμαντάκης -Εξελέγη παμψηφεί [εικόνες & βίντεο]


Παμψηφεί εξελέγη σήμερα νέος μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης ο Κύριλλος Διαμαντάκης, μέχρι σήμερα πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης και αρχιγραμματέας της Συνόδου μετά την εκδημία του μακαριστού μητροπολίτη Ευγενίου.

Ο 45χρονος νέος μητροπολίτης- η χειροτονία του οποίου θα γίνει τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά - φερόταν εξ αρχής ως επικρατέστερος για την εκλογή. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην περιοχή που διακόνησε επί χρόνια και χαίρει της εκτίμησης τόσο της Εκκλησίας όσο και των πιστών καθώς έχει αναπτύξει σημαντική δράση.

Στο τριπρόσωπο εκτός από τον Κύριλλο Διαμαντάκη συμμετείχαν επίσης ο Μεθόδιος Βερνιδάκης και ο Μάξιμος Αυγερινός, .Με την ανακοίνωση της απόφασης για την εκλογή του με κωδωνοκρουσίες πιστοί που είχαν συγκεντρωθεί αναφωνούσαν «άξιος» και ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα.

Σύμφωνα με το σημερινό ανακοινωθέν της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης:

«Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας εξελέγη, παμψηφεί, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικοῦ Θρόνου κ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, όστις ακολούθως έδωκε το νενομισμένον Μικρόν Μήνυμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Το Μέγα Μήνυμα του Θεοφιλεστάτου Εψηφισμένου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, θα δοθή υπ' αυτού την Κυριακή, 16ην Οκτωβρίου ἐ.ἔ. καί ώραν 6.00 μ.μ., η δε εις Επίσκοπον χειροτονία αυτού θα τελεσθή την Δευτέραν, 17ην Ὀκτωβρίου ἐ.ἔ., εν τω Ιερῷ Μητροπολιτικώ Ναώ Αγίου Μηνά Ηρακλείου».

Το βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη

Ο νέος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος ,κατά κόσμον Γεώργιος Διαμαντάκης, γεννήθηκε στις Κάτω Ασίτες Ηρακλείου στις 19.7.1971. Τις εγκύκλιες σπουδές έλαβε στη γενέτειρά του, στο Γυμνάσιο Αγίου Μύρωνος και στο Γενικό Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Ηρακλείου. Στη συνέχεια φοίτησε στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου πήρε το πτυχίο τον Μάρτιο του 1995.

Από τα εφηβικά του χρόνια συνδέθηκε με την ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι και τον τότε Ηγούμενό της και μετέπειτα Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιο, τον οποίο και ακολούθησε αμέσως μετά την ενθρόνισή του στην Ιεράπετρα. Εκάρη Μοναχός από τον Μητροπολίτη Ευγένιο στις 24.6.1995 στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Τοπλού Σητείας, και στο Καθολικό της ίδιας Μονής στις 25.6.1995 χειροτονήθηκε Διάκονος. Στις 17.5.1998 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας και την ίδια ημέρα έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας διορίσθηκε από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Ευγένιο στις 1.1.1999, θέση από την οποία διακόνησε για δεκαεπτά χρόνια .

Διακόνησε τις λειτουργικές και διοικητικές ανάγκες της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας από διάφορες θέσεις, μεταξύ των οποίων του Γραμματέα αυτής, του Γραμματέα του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, του Ηγουμενοσυμβούλου της Ιεράς Μονής Τοπλού, του εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας Κρήτης «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», του Μέλους και Γραμματέα του Δ.Σ. του Κοινωφελούς Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως «Παναγία η Ακρωτηριανή» κ.α.

Εκτός από την ενασχόλησή του με το λειτουργικό, το κηρυκτικό και το διοικητικό έργο, ασχολήθηκε με την αναστήλωση, συντήρηση και ανάδειξη των χριστιανικών μνημείων Μητρόπολης , ενώ για 22 χρόνια ήταν υπεύθυνος και επιμελητής όλων των εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας,

Από το έτος 2001 έως και σήμερα, παράλληλα με τα καθήκοντά του ως Πρωτοσύγκελος υπηρέτησε και στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης από διάφορες θέσεις διακονίας με κορυφαία αυτή του αρχιγραμματέα της.

Ευχές και συγχαρητήρια

Τα συγχαρητήρια του εκφράζει ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο νέο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης Σητείας Κύριλλο με αφορμή την σημερινή ομόφωνη εκλογή του «Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, σας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άξια εκλογή σας, ως νέος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης Σητείας» αναφέρει ο κ. Αρναουτάκης .

Επίσης σημειώνει του «στο πρόσωπο σας η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης με την ομόφωνη απόφαση της αποτυπώνει τις αξίες και τα πολύτιμα κηρύγματα των Πατέρων της Εκκλησίας μας αναγνωρίζοντας την προσφορά και το έργο σας στην Εκκλησία. Η Περιφέρεια Κρήτης θα είναι συμπαραστάτης σας στο ποιμαντορικό, πνευματικό, και κοινωνικό σας έργο. Πάντα 'Αξιος».

Εξ άλλου σε συγχαρητήριο μήνυμα του ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης, τονίζει : «Θερμά συγχαρητήρια για την ανάδειξη σας στο αξίωμα του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας»

Σας εύχομαι καλή δύναμη στο έργο που επωμίζεστε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας και ο Νομός μας. Σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που θα συμβάλει στην πρόοδο και την προκοπή των συνανθρώπων μας».Τέλος εύχεται καλή επιτυχία στο πνευματικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο του κ. Κύριλλου .

Ακόμη τα θερμά συγχαρητήρια της για την εκλογή στο αξίωμα του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας εξέφρασε και η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη . «Είμαι βέβαιη ότι στην δύσκολη αυτή συγκυρία της κρίσης στις προτεραιότητες σας θα ανήκει το κοινωνικό έργο της εκκλησίας στο οποίο όπως και όπου αλλού χρειάζεται θα έχετε κάθε δυνατή συμπαράσταση και συνεργασία από μέρους μου. Σας εύχομαι υγεία και καλή δύναμη για την επιτέλεση των καθηκόντων σας» αναφέρει.

Επίσης ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός σε συγχαρητήριο μήνυμα τονίζει : «Με την ψυχική του ευγένεια, την αφοσίωσή του στις Εκκλησιαστικές αρχές και αξίες, με την παιδεία και τις θεολογικές του γνώσεις, καθώς και με την άοκνη δράση του, είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλει στην πνευματική ανάταση, στις κοινωνικές ανάγκες, και στην ευρύτερη ενδυνάμωση της Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, συνεχίζοντας, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τον τόπο μας, το σημαντικό ποιμαντορικό και φιλανθρωπικό έργο του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Ευγενίου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ