Κοινωνία

Μπαν Κι - Μουν: «Απόλυτη καταστροφή» μετά το πλήγμα του τυφώνα Μάθιου -Πάνω από 540 νεκροί

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν επισκέφθηκε χθες Σάββατο την Αϊτή, όπου διαπίστωσε την «απόλυτη καταστροφή» που άφησε πίσω του ο κυκλώνας Μάθιου, καθώς η χώρα θρηνεί πάνω από 540 νεκρούς, κι εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός πως δεν έχει υπάρξει ακόμα κινητοποίηση των διεθνών δωρητών.

«Είμαι απογοητευμένος από την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας (...) Καλώ τους σημαντικούς δωρητές να προσφέρουν μια χείρα βοηθείας», τόνισε ο Μπαν στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς έπειτα από μια σύντομη περιήγησή του με ελικόπτερο στο νότιο τμήμα της νήσου Ισπανιόλα.

Η Αϊτή ακόμη επουλώνει τις πληγές της από τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου του 2010, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή 200.000 ανθρώπων και πλέον. Χωρίς συντονισμό, η ανθρωπιστική βοήθεια που χορηγήθηκε τότε κατέληξε σε φιάσκο, καθώς μόλις ένα ασήμαντο ποσοστό από τα μεγάλα ποσά που διέθεσε η διεθνής κοινότητα έφθασε πράγματι στα θύματα.
«Γνωρίζω ότι υπάρχει κάποια κούραση από πλευράς ορισμένων χωρών, όμως η σημερινή κατάσταση, η καταστροφή η οποία έπληξε αυτή τη χώρα είναι απερίγραπτη», δήλωσε ο Μπαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον αϊτινό μεταβατικό πρόεδρο Ζοσελέρμ Πριβέρ.

Η επείγουσα έκκληση που έκανε ο ΟΗΕ τη Δευτέρα για να συγκεντρωθούν 120 εκατομμύρια δολάρια προοριζόταν για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των πληγέντων τους επόμενους τρεις μήνες, καθώς 175.500 άνθρωποι βρίσκονται ακόμη σε προσωρινά καταλύματα.
Όμως οι διεθνείς δωρητές δεν επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο να χρηματοδοτήσουν εκ νέου τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αϊτή: μόλις το 13% του ποσού αυτού έχει συγκεντρωθεί μέχρι τώρα.

Στο πλευρό του Μπαν, ο μεταβατικός πρόεδρος της Αϊτής κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τις φίλες χώρες να προσφέρουν μακροπρόθεσμη υποστήριξη στη χώρα του. «Κυκλώνες θα έχουμε πάντα. Καταστροφές θα γίνονται πάντα.

Πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες κινήσεις για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ζημιές των κυκλώνων που θα έλθουν», σημείωσε ο Πριβέρ.

Πέραν των καταστροφών κατοικιών και καλλιεργειών, οι αρχές και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν για την αναζωπύρωση της επιδημίας χολέρας εξαιτίας των πλημμυρών και της έλλειψης πρόσβασης σε πόσιμο νερό και υποδομών υγιεινής στις πληγείσες περιοχές.
Από τον Οκτώβριο του 2010 η Αϊτή είναι αντιμέτωπη με μια συνεχώς επανερχόμενη επιδημία χολέρας – μιας ασθένειας που έφεραν στη χώρα κυανόκρανοι από το Νεπάλ – η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 10.000 ανθρώπους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Αϊτή ένα εκατομμύριο δόσεις ενός εμβολίου για να αποτραπεί η αναζωπύρωση της επιδημίας.

Στα μέσα του Αυγούστου ο ΟΗΕ παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι έχει «ηθική ευθύνη» έναντι των θυμάτων της επιδημίας χολέρας και ανακοίνωσε ότι θα τους προσφέρει «υλική βοήθεια».
Ο Μπαν αναχώρησε από την Αϊτή για το Κίτο, την πρωτεύουσα του Ισημερινού, με αεροσκάφος του Οργανισμού χθες το απόγευμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...