Κοινωνία

Μεξικό: Γεωθερμικό έργο θέτει σε κίνδυνο τη σχέση «γιν-γιανγκ» ανάμεσα σε ένα δάσος και μια πόλη

Το πρόγραμμα ακυρώθηκε το 1989, αφήνοντας ως… ανάμνηση στο Δάσος La Primavera μια τεράστια τρύπα που οι αρχές την έβαψαν πράσινη.
Το δάσος La Primavera έχει μια σχέση «γιν γιανγκ» με την πόλη της Γκουανταλαχάρα (Χαλίσκο, Μεξικό).

Το 2000, τόσο η πόλη, όσο και το δάσος είχαν την ίδια έκταση, δηλαδή 20.000 εκτάρια, αλλά από τότε η πόλη έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, αλλά όχι σε πληθυσμό.
Η αγορά ακινήτων της Γκουανταλαχάρα, που είναι γνωστή ως το «Μαργαριτάρι της Δύσης» έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου ή θα πρέπει να σταματήσει ή να επεκταθεί προς την πλευρά του δάσους, διότι από την άλλη μεριά της βρίσκεται το Φαράγγι του Ουεντιτάν.

Η Σάντρα Βάλντες, μέλος του Τμήματος Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Δύσης (Iteso), εξηγεί ότι, μαζί με την λίμνη Τσαπάλα, η περιοχή του πρασίνου είναι «ο κύριος ρυθμιστής του κλίματος» της Γκουανταλαχάρα.

Έτσι, η περιοχή παρέχει το 35% του νερού στην πόλη, φιλτράρει τον αέρα από τα δυτικά, φιλοξενεί διάφορα είδη που χρησιμοποιούνται για την προστασία της λεκάνης απορροής και αποτρέπει την διάβρωση. Στην πραγματικότητα, πριν από δέκα χρόνια είχε χαρακτηριστεί ως ένα απόθεμα βιόσφαιρας από την UNESCO και Προστατευμένη Φυσική Περιοχή από την κυβέρνηση του Μεξικού. Τα τελευταία χρόνια διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες προσπαθούν να σταματήσουν την επέκταση τη πόλης. Τώρα, όμως, αντιμετωπίζουν μια νέα πρόκληση.

Γεωθερμική ενέργεια

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ηλεκτρισμού (CFE), ένας οργανισμός του ευρύτερου δημόσιου τομέα είχε το μονοπώλιο της ηλεκτρικής ενέργεια στο Μεξικό, έχει την άδεια να εκμεταλλευθεί για 20 χρόνια την γεωθερμική ενέργεια σε δύο περιοχής της La Primavera, την Cerritos Colorados και την Planillas.

Ο προϋπολογισμός είναι 285 εκατομμύρια πέσος -κάτι περισσότερο από 15 εκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσει μια κεντρική μονάδα, που στην πρώτη φάση θα έχει την ικανότητα να παράγει 25 μεγαβάτ, αναφέρει η ιστοσελίδα Aristegui News .

Οι πρώτες προσπάθειες σ’ αυτόν τον τομέα έγιναν στην δεκαετία του '70, αλλά το έργο σταμάτησε το 1989 εξαιτίας των σοβαρών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκάλεσε.

Μια τρύπα βαμμένη πράσινη

Η Σάντρα Βάλντες, που είναι και ιδρύτρια της πολιτικής ένωσης Spring Ring, εξηγεί ότι «έκαψαν μεγάλες εκτάσεις δάσους» μετατρέποντας την περιοχή σε ένα άγονο κομμάτι γης. Όταν ο πρόεδρος του Μεξικού, Miguel de la Madrid, επιθεώρησε το χώρο, τότε η εταιρεία CFE έβγαλε τους εργαζόμενούς της να βάψουν την περιοχή πράσινη για να μην φαίνονται οι συνέπειες που είχε προκαλέσει το έργο. Ο πρόεδρος όμως αντελήφθη το τέχνασμα και διέταξε την ακύρωση του έργου.

Παρ 'όλα αυτά, οι προθέσεις της παραγωγής ενέργειας στο δάσος παρέμειναν όπως δείχνει μια έκθεση που παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Jalisco το 2009.

Ο νυν πρόεδρος Enrique Peña Nieto, πέρασε νόμους που επιτρέπουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και από ιδιωτικές εταιρείες με χρήση της Γεωθερμίας και μάλιστα δεν απαγορεύεται η παραγωγή της και σε περιοχές που θεωρούνται ως προστατευόμενες φυσικές περιοχές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές