Πολιτική

Μεγάλο κάζο για την κυβέρνηση: «Παγώνει» o νόμος Παππά-Νέα Διάσκεψη Προέδρων μήπως και σωθούν τα ασυμμάζευτα

 

Μετά και το ναυάγιο της Διάσκεψης των Προέδρων, για την συγκρότηση του ΕΣΡ, στο Μαξίμου αποφασίστηκε να μην κατατεθεί ο νόμος-γέφυρα που θα όριζε το προσωρινό καθεστώς αδειοδότησης των καναλιών.

Αρχικά, προανήγγειλε ο ίδιος ο υπ. Επικρατείας ότι θα φέρει διάταξη για την αναστολή του άρθρου 2Α, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή από το ΕΣΡ, στον Υπουργό Επικρατείας και πως θα προχωρήσει σε συνολική αλλαγή του νόμου 4339/15, για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών μόλις δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της σχετικής απόφασης του ΣτΕ.

Η τροπολογία ήρθε πράγματι, λίγο αργότερα και άλλαζε τον πυρήνα του νόμου Παππά: Τόσο ο αριθμός των αδειών όσο και η διαγωνιστική διαδικασία, περνούν στις αρμοδιότητες του ΕΣΡ.

Ωστόσο η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα τονίζοντας ότι η διατύπωση «αναστέλλεται» αντί «καταργείται» κυοφορούσε τον κίνδυνο να επανέλθει ο νόμος Παππά, εφόσον βρεθεί «παράθυρο» με την δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο.

Όπως είπε στη Διάσκεψη των Προέδρων ο Νίκος Δένδιας «δεν έχουν καν την γενναιότητα να ακυρώσουν τον νόμο απλά μόνο αναστέλλουν τις διατάξεις του μέχρι την καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ λες και θέλουν να τον επαναφέρουν στη συνέχεια». Οπως διευκρίνισε ο κ. Δένδιας η ΝΔ ζητά «την επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ με νομοθετική παρέμβαση που θα την συμφωνήσουμε όλοι μαζί και θα την ψηφίσουμε όλοι μαζί». Οπως τόνισε «αμέσως μετά – κυριολεκτικά αμέσως μετά – να συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να συμφωνήσουμε στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ΕΣΡ. Ομως η απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έρθει ο νόμος που επιστρέφει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ» ξεκαθάρισε.

Εν συνεχεία, συνήλθε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όπου ο Νίκος Βούτσης αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα μετά την σύσσωμη άρνηση της αντιπολίτευσης. Μάλιστα δεν την έβαλε καν σε ψηφοφορία.

Προχώρησε όμως σε νέα πρόταση με πρόεδρο του ΕΣΡ τον Ροδόλφο Μορώνη και αντιπρόεδρο τον Β. Μουλόπουλο. Και αυτή η πρόταση έγινε αντικείμενο έντονης κριτικής από την ΝΔ με τον Νίκο Δένδια να δηλώνει ότι η ΝΔ δεν προτίθεται να ψηφίσει ούτε αυτή ούτε κάποια άλλη πρόταση.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αντιπρότεινε ως αντιπρόεδρο τον Νίκο Κιάο αντί του Β. Μουλόπουλου, πρόταση που έκανε δεκτή ο Ν. Βούτσης. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι ψήφισαν «ναι» ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα ήταν 16-6 ως εκ τούτου, δεν συμπληρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5. Ετσι και η 5η κατά σειρά συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων κατέληξε σε ναυάγιο.

Την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης, που απέσυρε την υποψηφιότητα Πολύδωρα για το ΕΣΡ, αντιπροτείνοντας τον Ροδόλφο Μορώνη. «Τέρμα η πλάκα, να σταματήσουν να παίζονται παιχνίδια», σχολίαζαν από τη Νέα Δημοκρατία. Πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση ανέφεραν ότι ήδη η ΝΔ έχει πει στην κυβέρνηση τα βήματα που πρέπει να γίνουν, με πρώτο την κατάργηση του νόμου Παππά, ζήτημα για το οποίο σημείωναν ότι η τροπολογία δεν τον καταργεί. Στη συνέχεια να ψηφιστεί νέος νόμος και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για τα ονόματα. «Υπάρχουν πολλοί φωτισμένοι Ελληνες και όταν έρθει η ώρα θα το συζητήσουμε», τόνιζαν, ενώ ακόμη υπογράμμιζαν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για ένα προς ένα τα μέλη του ΕΣΡ και όχι μόνο για τον πρόεδρο. «Από αύριο επιστρέφουμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Αυτά δεν είναι τα πραγματικά προβλήματα. Θα τους αφήσουμε να λύσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν μόνοι τους», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης μετέβη στο μέγαρο Μαξίμου ενημερώνοντας τον Πρωθυπουργό. Στη σύσκεψη παρόντος του Αλέξη Τσίπρα και του Ν. Παππά αποφασίστηκε να γίνει ένα ακόμη βήμα πίσω: Να «παγώσει»η νομοθετική ρύθμιση που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση για το προσωρινό καθεστώς αδειοδότησης των καναλιών, ο περίφημος «νόμος-γέφυρα». Επίσης η κυβέρνηση ζητά νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής σε μια ύστατη προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις της ΝΔ.

Λίγο αργότερα, το Μαξίμου σε ανακοίνωσή του πετά το μπαλάκι της ευθύνης για το νέο ναυάγιο της Διάσκεψης των Προέδρων για την συγκρότηση του ΕΣΡ στη ΝΔ.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Πρωθυπουργού σημειώνει ότι «για πρώτη φορά, σήμερα, μετά από 5 συνεδριάσεις, διαμορφώθηκε, στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ευρεία πλειοψηφία, πολύ κοντά στην συνταγματικά απαιτούμενη των 4/5». Οπως σχολιάζει – μετά την αλλαγή στάσης ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού που υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση – το Μαξίμου «διαμορφώνονται, έτσι, ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση». Και το πρωθυπουργικό γραφείο καταλήγει: «Η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της ΝΔ, να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ