Επιστήμη

Μάγμα: Η επανάσταση στη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας;

Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι η ροή μάγματος μπορεί να μετατραπεί σε ελκυστική πηγή στις γεωθερμικές ζώνες υψηλών θερμοκρασιών σε όλο τον πλανήτη.

Ισλανδοί ερευνητές προσπαθούν να αποκτήσουν ενέργεια από μάγμα στην πόλη Reykjanes στη νότια Ισλανδία, στο πλαίσιο του σχεδίου «Iceland Deep Drilling Project» (IDDP), αναφέρει η η ηλεκτρονική πύλη Motherboard. Μια γεώτρηση έφθασε σε βάθος περίπου πέντε χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια, εμβαθύνοντας ένα πηγάδι το οποίο, ήδη, υπήρχε και στο οποίο αναπτύσσονται θερμοκρασίες περίπου 480 ° C.

Εάν το σχέδιο επιτύχει, τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μια επανάσταση στην ενεργειακή χρήση της γεωθερμίας στις ζώνες υψηλών θερμοκρασιών σε όλο τον κόσμο», τονίζει ο Γουάϊλφρεντ Έλντερς, ομότιμος καθηγητής γεωλογίας στο Τμήμα Γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το οποίο και συμμετείχε στο προηγούμενο σχέδιο το IDDP.

Το 2009 ερευνητές, ήδη, πειραματίζονταν σ΄αυτή την περιοχή, όταν μια ομάδα γεωλόγων κατάφερε να δημιουργήσει ένα γεωθερμικό πηγάδι στο ηφαίστειο Κράφλα στη βόρεια Ισλανδία, και έφτασε στο μάγμα κατά λάθος. Το σχέδιο αυτό απέτυχε λόγω αποτυχίας μιας βαλβίδας.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν για την πιθανότητα ότι αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να προκαλέσουν μια φυσική καταστροφή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...