Εκκλησία

Λαμπρή υποδοχή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο στη Μύκονο για τον εορτασμό του Αγίου Αρτεμίου (εικόνες, βίντεο)


Τις λειτουργικές εκδηλώσεις μνήμης του Αγίου Αρτεμίου, πολιούχου Μυκόνου, τιμούν με την παρουσία τους στο νησί των Ανέμων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος:

Μάλιστα αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού που το επισκέπτεται τόσο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την Τετάρτη έφθασε στη Μύκονο ο Μακαριώτατος, στον οποίο η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι επιφύλαξαν λαμπρή υποδοχή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε το θαυμασμό του για το νησί, ενώ με αφορμή την αγαστή συνεργασία μεταξύ του Δήμου Μυκόνου και της τοπικής Εκκλησίας, υπογράμμισε ότι «και η Εκκλησία και η Πολιτεία αναφέρονται στον άνθρωπο και τα προβλήματά του. Χωρίς ανθρώπους δεν έχει λόγο ύπαρξης ούτε η Εκκλησία, ούτε η Πολιτεία. Με μια, όμως, διαφορά: Η Εκκλησία δεν διώχνει κανένα, δεν χωρίζεται από κανένα, αλλά τους αγκαλιάζει όλους!

Και η προσφορά Της, ιδιαίτερα τα τελευταία δύσκολα χρόνια, είναι συνάρτηση της προσπάθειας όλων, της ευρύτερης οικογένειας, που φροντίζει τα αδύναμα μέλη της. Σήμερα δεν χρειάζονται υψωμένες γροθιές, αλλά χέρια ενωμένα, ενότητα και πνεύμα ομόνοιας και συνεργασίας».

Η επίσημη υποδοχή του Μακαριωτάτου Ιερωνυμου έγινε στα πρόπυλα του Ιερού Ναού του Αγίου Αρτεμίου, επί ειδικής εξέδρας, ενώ μετά την τέλεση ειδικής Δοξολογικής Δεήσεως, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος προσφώνησαν και καλωσόρισαν στη Μύκονο ο Δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Κουκάς και ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.

«Ο Μυκονιάτης, Μακαριώτατε, είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενος. Γνωρίζει να εκκλησιάζεται και να τιμά προσηκόντως τα θεία, διότι είναι φορέας της υπερδισχιλιετούς αποκεκαλυμμένης αλήθειας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και διατηρεί μέσα στην καρδιά του άσβεστη τη φλόγα της πίστης, όπως το καντήλι στα δυσαρίθμητα παρεκκλήσια του νησιού μας. Ο Μυκονιάτης αγαπά την Εκκλησία διότι αισθάνεται σάρκα από την σάρκα Της.

Αγαπά άλλωστε και σέβεται τους Θεσμούς που στήριξαν το Έθνος, δηλαδή την ίδια την Ορθοδοξία, στις πλέον αντίξοες συνθήκες, της ιστορίας του. Τιμά και αναγνωρίζει τη σπουδαία προσφορά του ράσου το χρώμα του οποίου πορφυρωσε από τα μαρτυρικά αίματα των πολυάριθμων κληρικών που έδωσαν τη ζωή τους για να ζήσει τούτο το ευσεβές Γένος», είπε στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κουκάς.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο οποίος συνδέεται με μακροχρόνιους δεσμούς με τον Μακαριώτατο, υπογράμμισε:

«Σας καλωσορίζουμε, Mακαριώτατε σε ένα νησί, οι κάτοικοι του οποίου, παρά τις χιλιάδες των κατ’ έτος εκ περάτων γης επισκεπτών του, εξακολουθούν να αντιστέκονται στις αλλότριες επιδράσεις και επιρροές, να παραμένουν πιστοί στα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα και να επιμένουν να φρουρούν τις Θερμοπύλες της μεγάλης Ελληνορθοδόξου Παραδόσεώς μας, σε πείσμα όσων ομοεθνών και αλλοεθνών Μήδων, που απειλούν, πλην ματαίως, να την αποκόψουν από τις καρδιές των παιδιών μας και από τις ζείδωρες ρίζες της».

Το παρών στην υποδοχή του Αρχιεπισκόπου έδωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ν. Αιγαίου Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Τσαρντινάκης και άλλοι επίσημοι. Ιδιαίτερο χρώμα έδωσαν με την παρουσία τους οι μαθητές και μαθήτριες των σχολείων όλων των βαθμίδων της Μυκόνου, οι εκπαιδευτικοί, νέοι του νησιού φορώντας παραδοσιακές στολές, αλλά και πρόσκοποι από τη Σύρο.

Θερμή χειραψία Βασίλη Λεβέντη με τον Αρχιεπίσκοπο
Στη Μύκονο έφτασε σήμερα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος παρευρέθηκε στη Πρωθιεραρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αρτεμίου. Ο κ. Παυλόπουλος και ο Μακαριώτατος Ιερώνυμος ανακηρύχθηκαν Επίτιμοι Δημότες Μυκόνου.

Ο κ. Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους τοπικούς άρχοντες για την τιμή, αναφέρθηκε στις προσωπικές του μνήμες από το νησί, που σχετίζονται με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, σημειώνοντας:

«Γνώρισα τη Μύκονο και δέθηκα μ' αυτήν σχετικώς πρόσφατα, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ως συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του μεγάλου ηγέτη και οραματιστή της Ελλάδας.

Κι οφείλω να εξομολογηθώ αλλά και να καταθέσω ότι η αγάπη του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη Μύκονο δεν πρέπει ν' αποδίδεται στο ότι έκανε εδώ, ως τον θάνατό του, καλοκαιρινές διακοπές.

Και τούτο διότι ίδιον του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν ότι δεν έκανε ποτέ διακοπές, με την έννοια που αποδίδει στη λέξη ο καθημερινός άνθρωπος.

Για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή- του οποίου τον πολιτικό χαρακτήρα επηρέασε καθοριστικώς ο Προμηθέας και όχι ο Διόνυσος- η Μύκονος του φωτός και του ανέμου υπήρξε ένας ιδεώδης τόπος περισυλλογής, προκειμένου ο χρόνος να μετατραπεί σε περίοδο αναζήτησης πρακτικών λύσεων αναφορικά με την εξυπηρέτηση του εθνικού και του δημόσιου συμφέροντος, στην πιο γνήσια και ανιδιοτελή μορφή του».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων του θα τον καθοδηγεί, εφεξής, το χρέος που απορρέει, τόσο από την παγκόσμια ακτινοβολία του νησιού, όσο και από τις εθνικές παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το νησί επισκέπτεται σήμερα και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις.
https://www.youtube.com/embed/IIwCDcXBfa8

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές